Вулин: Јасно је да правда за убијену Српску дјецу није императив за Загреб

Срна
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да убијена српска дјеца у избјегличкој колони заслужују правду и нагласио да је јасно да законита и правилна пресуда није императив за Загреб и зато инсистира да се само суди у Хрватској и једино од хрватских судија.

Он је навео да универзална јурисдикција није никакав изум Србије, те да Београд, за разлику од Хрватске, извршава све своје међународне обавезе и спроводи правду како се и обавезао. "То је наша обавеза, а не некакав хир како то Хрватска сада жели да прикаже.

Стога, наша држава има сва права да подигне оптужницу против припадника Хрватске војске који су починили злочин над Србима, баш као што су то учиниле Норвешка и Шведска којима Хрватска није упутила ниједну врсту приговора", рекао је Вулин.

Он је подсјетио да је 2011. године Норвешка осудила на осам година затвора Мирсада Репка, држављанина БиХ, због злочина над ратним заробљеницима у логору за Србе у Дретељу поред Чапљине, док је Шведска 2013. године на пет година осудила Ахмета Макитана, припадника хрватских оружаних снага, такође, због злочина над ратним заробљеницима у истом логору.

"А, зашто Хрватска овим државама не приговара за то што су судили њиховим држављанима за злочине над Србима у БиХ? Па, управо због правила о универзалној јурисдикцији", навео је Вулин у ауторском тексту за "Вечерње новости". Према његовим ријечима, сасвим је јасно зашто Загреб стално инсистира да се суди у Хрватској и једино од њихових судија.

"Ево одговора кроз сликовит пример. Хрватској је Србија уступила предмет истраге против припадника специјалне јединице хрватске војске Алфа за масакр ратних заробљеника на превоју Мали Алан и они од тада, ево већ 12 година, воде истрагу, иако је у Београду она била успешно завршена. Ваљда чекајући да помру и сведоци и извршиоци. Толико о томе како би они да поново суде", рекао је Вулин.

Он је нагласио да питање свих питања не треба да буде гдје се суди, у Београду, Загребу, Лондону, Хагу или Минхену, већ како се суди. "Иако је императив законита и правилна пресуда, јасно је да то није императив и Загребу и зато инсистира да се само суди у Хрватској и једино од њених судија. Како то да Хрватска, рецимо, може да хапси и суди држављанину друге државе, Србину из Бањалуке за дело извршено на територији БиХ, а Србија у случају ракетирање избегличке колоне не може?", упитао је Вулин.

Вулин је навео да Тужилаштво БиХ од 2005. године води истрагу за злочин на Петровачкој цести, али пуних 17 година Хрватска одбија сваки вид сарадње. Он је подсјетио и да је Влада Хрватске 3. јуна 2015. донијела закључак којим налаже Министарству правде да одбија пружање међународне правне помоћи у поступцима ратних злочина против њихових официра по захтјеву БиХ, те да је у Хрватској на снази Закон о ништавости пресуда и других аката правосудних органа Србије о ратним злочинима. "Оштећени у предмету Ракетирање избегличких колона се налазе у Србији и њени су држављани.

Тужилаштво Србије је са својим службама прибавило доказе о начину извршења злочина и о личностима одговорних. Србија је подигла оптужницу и судиће за ово страшно недело, зато што убијени српски народ на Петровачкој цести заслужује правду, зато што четворо убијене српске деце и убијена млада девојка од 20 година, која је била у другом стању, заслужују мир и правду", рекао је Вулин.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Новог Града у Републици Српској.

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства "миг 21" је 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине и тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и двадесетогодишња трудница, док је 24 рањено. Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека. У акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а погинуло је

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана