Вулин: Историјска мисао "Отвореног Балкана" - Балкан Балканцима

Срна
Вулин: Историјска мисао "Отвореног Балкана" - Балкан Балканцима

БЕОГРАД - Иза споразума потписаних у оквиру иницијативе предсједника Србије Александра Вучића "Отворени Балкан" стоји историјска мисао са којом Балканци живе вијековима и са којом треба да формирају сопствене политике – Балкан Балканцима, рекао је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Вулин је, представљајући у Скупштини Србије, приједлоге закона о потврђивању Споразума о сарадњи у заштити од катастрофа на западном Балкану, рекао да ће доношење закона омогућити бољу сарадњу, да земље помажу једни другима, а више од свега да грађани остварују своја права.

Он је навео да је Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на западном Балкану дио Вучићеве иницијативе "Отворени Балкан", те оцијенио да су народи у овом региону ти који треба да уређују начин живота за њих и њихову дјецу и да су они ти који ће простор који се назива Балканом омеђити својим интересима.

"Вучић је један од последњих суверених, слободних, независних лидера у Европи и зато може да понуди Балкан Балканцима, отварање, разговор, заједничко тржиште, отварање граница јер не мора да пита никога да ли му је то дозвољено", нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, они који нису приступили иницијативи "Отворени Балкан" и овом споразуму најбоље знају кога су питали, па им је речено да не треба да буду ту, без обзира што им је у интересу да буду дио тога, саопштење из МУП Србије.

Он је указао да све земље које су дио иницијативе "Отворени Балкан" желе да постану чланице ЕУ, али да је велико питање да ли ће ЕУ икада жељети да се прошири на западни Балкан.

"Зашто бисмо то чекали, зашто бисмо чекали да нам дође неко из Брисела, да каже да треба да убрзамо проток робе и капитала, да убрзамо могућност кретања људи. Зашто бисмо чекали Брисел, владу, изборе неких других земаља, да нам кажу како треба да радимо и живимо. Ово је наша потреба", поручио је Вулин.

Према његовим ријечима, када год су Балканци одлучивали само о себи, живјели су у миру, а гинули су и ратовали за туђе интересе и богатства када су одлучивали о њима споља.

Одговарајући на питања посланика, Вулин је навео да ће МУП наставити да улаже у јачање капацитета у области заштите од катастрофа и елементарних непогода, нагласивши да су у току преговори за набавку ватрогасних хеликоптера руске производње "камов".

Он је рекао да Србија објективно повећава капацитете можда и више него што је потребно за њу.

"Ми хоћемо да можемо регионално да делујемо, јер са климатским променама и катастрофама, ниједан човек или земља нису острво. Потребно је моћи искорачити и помоћи другима, као што смо и показали", истакао је Вулин.

Вулин је представио и Споразум о узајамном признавању и замјени возачких дозвола између влада Србије и Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана