Вулин: ЕУ да размисли како Србија не би завршила у БРИКС-у

Срна
Вулин: ЕУ да размисли како Србија не би завршила у БРИКС-у

БЕОГРАД - ЕУ би требала да размисли о томе како се европски пут Србије не би завршио чланством у БРИКС-у због политике уцјена и условљавања, рекао је потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

У интервјуу за њемачки "Јунге фрајхајт" Вулин је рекао да земље БРИКС-а од Србије не траже никакве политичке концесије, док ЕУ води другачију политику.

У интервјуу "Приступање ЕУ није једина опција за Србију" Вулин је говорио о стратешким предностима које Србија види у евентуалном чланству у БРИКС-а.

Он је рекао да је БРИКС и даље економска платформа без чврсте структуре, али да је снага чланица и њихов економски потенцијал толико велики да је БРИКС постао права алтернатива ЕУ.

-Србија би била неодговорна када не би размотрила све могућности БРИКС земаља и могућност приступа тржиштима и финансијама БРИКС-а - оцијенио је он.

Вулин је истакао да је Србија војно неутрална земља и да не дозвољава да буде уплетена у сукобе других сила.

-Не допуштамо да нам се објашњава да су границе Украјине свете, а границе Србије нису, и да због граница Украјине треба да будемо непријатељ Русије, која на међународном плану подржава нашу борбу за поштовање наших граница - рекао је Вулин.

Напоменуо је да је НАТО 1999. године покушао да "убије" Србију, али је тиме убио међународно право.

-Сви живимо са тим злочином, али Србија не сноси никакву кривицу - истакао је Вулин.

Он је додао да је евроскептик, али да је владајућа коалиција у Србији чврсто ријешена да постане чланица ЕУ.

-Ми ћемо то и даље чинити, али нећемо престати да се бринемо о својим интересима. Звучи себично, али учили смо од најбољих. Наша дугогодишња сарадња са ЕУ донела је очигледне резултате - навео је Вулин.

Према његовим ријечима, захваљујући храбрости предсједника Србије Александра Вучића Србија није увела санкције Русији зато што води и независну економску политику.

Вулин је рекао да неће мијењати своју политику и престати да се залаже за уједињење Срба, српског свијета, војну неутралност и најтјешње односе са Русијом и Кином.

-За разлику од САД и НАТО-а, Русија и Кина нас нису бомбардовале нити су од нас захтевале да признамо Косово или да се одрекнемо Републике Српске - изјавио је Вулин.

Напоменуо је да је Европа зависна од руских енергетских извора, због чега увоз енергије из Русије расте из године у годину и да је минирање гасовода "Сјеверни ток два" извршено како би се ослабила њемачка економија и уништила њена конкурентност, која је деценијама била већа захваљујући куповини јефтиног руског гаса уз помоћ економских и политичких мјера.

-Ћутање ЕУ и Немачке у вези са разарањем `Северног тока два` показује да је ЕУ скуп територија, а не држава - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана