Вулин: ЕУ да осуди окупљање на гробу нациста

Срна
Вулин: ЕУ да осуди окупљање на гробу нациста

Београд - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изразио је данас очекивање да ће ЕУ осудити одлуку државног руководства Хрватске да положи вијенац на гроб усташама у Блајбургу.

"Шта чека Европа? Незамисливо је да се скупи 20.000 људи са нацистичким симболима на гробу Хермана Геринга и стрељаних нациста у Нирнбергу и да Европа мирно ћути и гледа. А како онда може да дозволи да се 20.000 људи скупе на гробу хрватских нациста", рекао је Вулин за телевизију "Пинк".


Он је истакао да се у Блајбургу није скупило 200 усамљених лудака, већ 20.000 људи предвођених државним врхом - члановима владе, изасланицима предсједника Хрватске, предсједником Сабора, као и хрватска војска "да ода највише могуће војне почасти, признајући континуитет те армије са овом армијом која данас постоји у Хрватској".

Вулин је оцијенио да ће, ако ЕУ буде ћутала, и то бити порука, "али само потомцима убијених, јасеновачких жртава, у којој се каже да наше жртве можда нису исте као неке друге".

Он је поручио да Србија не може да промијени Хрватску, али може да тражи од ЕУ да се понаша према својој чланици онако како би се понашала према било којој другој земљи, да такво понашање казни и заштити Србију.

"Зашто ћути Европа? Колико сати, дана, недеља је потребно да руководство ЕУ изађе и каже - то није политика ЕУ. Апсолутно очекујем да то кажу", рекао је Вулин.

Хрватска је јуче обиљежила 71 годину од "Блајбуршке трагедије", како у тој земљу називају страдања заробљених припадника војних формација Независне Државе Хрватске из Другог свјетског рата.

Главна комеморација одржана је на Блајбуршком пољу, у Аустрији, гдје је служена миса коју је директно преносила Хрватска телевизија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана