Вулин: Брикс постао реална алтернатива ЕУ

СРНА
Вулин: Брикс постао реална алтернатива ЕУ

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин оцијенио је да је БРИКС постао реална алтернатива ЕУ, чији лидери нису искрени према Србији и другим земљама Балкана када је ријеч о пријему у Унију, као и о другим питањима будући да Србија 11 година чека спровођење Бриселског споразума и формирање заједнице српских општина /ЗСО/ на Косову и Метохији.

Вулин је рекао да није био толики противник ЕУ док није упознао Унију и додао да је евроскептик, као и 30 одсто Нијемаца и неколико милиона грађана Уније који сматрају да она не треба да буде скуп територија него заједница слободних нација.

Он је указао да ЕУ има проблем са сопственим кредибилитетом, као и да је годинама преговарао са представницима ЕУ о поглављу 35, саопштено је из Кабинета потпредсједника Владе Србије.

"Најпре су говорили да оно садржи само списак претходно преузетих обавеза. А потом то поглавље добија некакав властити живот и свака од земаља чланица ЕУ може у њега да дописује своје услове", рекао је Вулин за "Берлинер цајтунг".

Он је поручио да је једноставније да Србији кажу да је не желе у својим редовима него да јој стално испостављају услове које не може да испуни, те додао да Србија сматра ЕУ партнером, али да није сигуран да је исти случај и са Унијом.

"Председник /Русије Владимир/ Путин нам никада није рекао да ће Русија прекинути односе са Србијом уколико бисмо приступили ЕУ или ако водимо преговоре о приступању. Преговарачи из ЕУ нам говоре `ако не прекинете односе са Русијом, нећете ући у ЕУ`. Дакле, да ли смо партнери или нисмо? Зар немамо и ми право на властите интересе?", упитао је Вулин.

Он је рекао да Европа не жали ни новац, а ни друга средства да би поново успоставила границе Украјине, те упитао због чега то не важи када је у питању Србија и зашто се све ради на штету Срба.

"Да ли је потребно да подсећам да су Европа и НАТО својевремено гарантовали опстанак СР Југославије, а онда је наједном формиран савез Србије и Црне Горе. Потом је и тај савез престао да постоји", рекао је Вулин.

Он је додао да не вјерује да ће Њемачка или САД икада признати грешку коју су починили када су 1999. године бомбардовали Србију, али да ни Срби не могу да се праве као да се то није догодило.

Упитан да ли би приступање БРИКС-у могло да буде опција за Србију, Вулин је рекао да ће Србија бити присутна у Казању и да би било неодговорно када не би испитали све могућности, па и чланство у БРИКС-у.

"Ако је БРИКС атрактиван и за друге земље, на пример за Емирате или за Саудијску Арабију или за Турску, зашто би то требало да буде другачије у случају Србије? Не постоји никаква сумња да је БРИКС постао реална алтернатива ЕУ", нагласио је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана