Вулин: БРИКС може понудити више него ЕУ

ГС
Вулин: БРИКС може понудити више него ЕУ

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да БРИКС не захтијева ништа од Србије, али да ова организација може понудити много више него што Србија тражи.

Он је нагласио да БРИКС представља праву алтернативу Европској унији, док више није сигуран шта ЕУ уопште нуди Србији.

- БРИКС је шанса за Србију и права алтернатива Европској унији. Ова организација не тражи ништа од Србије, али може да понуди више него што тражимо. И ЕУ тражи све од нас, али више нисам сигуран шта нам нуди. Србија веома пажљиво разматра све могућности које пружа БРИКС и настоји да успостави што ближу сарадњу са земљама чланицама ове организације, изјавио је Вулин у интервјуу за "РИА Новости".

Вулин је најавио да Србија у наредним данима очекује званичан позив за самит БРИКС-а у Казању и изразио жељу да учествује на том форуму.

Русију није могуће побиједити на бојном пољу

Потпредсједник Вулин је такође прокоментарисао актуелну геополитичку ситуацију, истичући да највећи број земаља ЕУ и читав НАТО желе да Русија изгуби, без обзира на жртве. Он је нагласио да он лично жели мир, али да је немогуће побиједити нуклеарну силу као што је Руска Федерација на фронту.

- Немогуће је побиједити нуклеарну свјетску силу, и то се односи и на САД, Кину и Русију. Зашто онда распиривати сукоб са највећом нуклеарном силом на свијету и довести је у ситуацију да искористи нуклеарно оружје?, упитао је Вулин.

Он је додао да је мир у Украјини могао бити постигнут још у прољеће 2022. године у Турској, али да Западу тада такав исход није одговарао.

- Мир у Украјини је могао бити постигнут на преговорима у Истанбулу, на самом почетку специјалне војне операције. Али, то се није догодило, јер одлуку о миру у Украјини доносе земље и политичари који нису из Украјине и који желе да се боре са Русијом до посљедњег Украјинца, истакао је Вулин.

Протести у Србији: Запад спрема Вучићу исто што и Милошевићу

У разговору за "РИА Новости", Вулин је укратко коментарисао и недавне протесте у Србији, истичући да они нису толико везани за екологију, колико за рушење власти. Он је упозорио да Запад за предсједника Србије Александра Вучића припрема исто што и за бившег предсједника Слободана Милошевића.

- Протести због литијума нису толико везани за екологију. Њихов циљ је рушење власти. Нико на Западу не жели независну и јаку Србију. Руско Министарство спољних послова је јасно указало да су ови протести платформа за почетак обојене револуције, која ће морати да сруши власт, рекао је Вулин.

Он је додао да свргавање власти не значи само промјену власти, већ и физичку ликвидацију носиоца власти, подсјећајући на судбину предсједника Милошевића након 5. октобра 2000. године. „Исто то спремају и Александру Вучићу,“ закључио је Вулин, додајући да је предсједник Вучић у опасности због свог става о Украјини, те да је он, након Доналда Трампа и Роберта Фица, сљедећа мета Запада, пушу РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана