Вулетић: Постоји озбиљан проблем у нарушеним вредностима - људски живот није више она најважнија

Танјуг
Вулетић: Постоји озбиљан проблем у нарушеним вредностима - људски живот није више она најважнија

БЕОГРАД- Постоји озбиљан проблем у нарушеним вредностима -људски живот није више она најважнија, највиша вредност, рекао је социолог Владимир Вулетић поводом трагедија које су се догодиле у Београду и Младеновцу.

-Некада су то социолози називали аномијом, када једноставно имате ситуацију у којој те друштвене вредности нису то што људи препознају, а онда самим тим ни норме које требају те друштвене вредности да подрже - изјавио је Вулетић за Тањуг.

Вулетић је навео да је озбиљан проблем то што је велики број дјеце на извјестан начин подржало оне које су извршили вишеструка убиства.

Он је додао да су појединци увек слабији од окружења, као и да неки од њих другачије доживљавају притисак.

-Притисци су увек постојали на појединцима, увек је било да вршњаци знају да буду врло сурови, увек је било те врсте притиска, али некада ти притисци долазе из саме породице - рекао је Вулетић.

На питање да ли је заказао систем, Вулетић је рекао да није, јер се према његовим ријечима то се често чује у јавности без икаквог образложења каква је веза између школског система и трагедија.

-Сама чињеница да се један од та два злочина десио у школи нема још увек везе са тим. Далеко од тога да браним школу, ја чак мислим да је школа на многе начине проблематична, али у овом конкретном случају мислим да је тешко успоставити ту везу - објаснио је социолог.

Коментаришући приједлог мјера које је усвојила Влада Србије, он је навео да не постоји држава и влада која може у кратком периоду да утиче какав ће бити систем вијредности њених грађана.

-За озбиљније промене које ће отклонити неке од основних узрока потребно је много више времена и труд читавог друштва, али оно што држава може и мора да уради, то је оно што је предложено, тиче се уопште могућности да се дође до оружја, тиче се контроле онога што се дешава у школама и око школе - закључио је Вулетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана