Вулетић: Обећани течни гас из САД-а тек три одсто европских потреба

Танјуг
Foto: arhiva

БЕОГРАД - Предсједник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић оцијенио је данас да су најављене испоруке америчког течног гаса (ЛНГ) ЕУ незнатне пошто чине тек три одсто европских потреба за тим енергентом.

"Тих 15 милијарди кубних метара су три одсто годишње потрошње Европе, што значи да су то незнатне количине. Притом, оне не могу да буду испоручиване цијеле године, већ само током неколико мјесеци", рекао је Вулетић у изјави за Тањуг.

Након данашњег самита лидера ЕУ и председника САД Џозефа Бајдена саопштено је да је постигнут споразум о испоруци америчцког течног гаса (ЛНГ) којим би већ од ове године ЕУ добила 15 милијарди кубних метара утечњеног гаса из САД, док би наредних година те испоруке требало да буду око 50 милијарди кубика, како би се ЕУ решила зависности од руског гаса до 2027. године. Вулетић је подсјетио да Европа годишње троши око 500 милијарди кубних метара, од чега из Русије добија 200 милијарди кубика гаса.

"То не може да им помогне, а и ради се о скупом гасу. Мислим да САД и немају на располагању велике количине које су неопходне Европи, јер је њихова укупна годишња производња течног гаса око 80 милијарди кубних метара", реко је Вулетић Додао је да САД течним гасом већ снабдјевају неке земље ЕУ, као и купце у Азији с којима имају уговоре о испоруци.

Он је подсјетио да је у Хрватску ове године стигао један танкер са 100.000 кубних метара гаса, а да су годишње потребе те земље око 200 таквих танкера. Вулетић је објаснио да је ЛНГ скупљи од природног гаса, јер се добија из уљних шкриљаца скупом и прљавом технологијом, а затим мора да се утечни, транспортује танкерима и на крају поново претвори у гасовито стање прије испопруке купцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана