Вулетић: ЛНГ терминал у Грчкој добар за диверсификацију гаса

Танјуг
Foto: архива

БЕОГРАД- ЛНГ терминал у Грчкој, чијем почетку изградње ће сутра у Грчкој присуствовати предсједник Србије Александар Вучић, према оцјени предсједника Скупштине Удружења за гас Србије Војислава Вулетића допринијеће бољем снабдијевању гасом и побољштати енергетску диверсификацију у југоисточној Европи.

"То је добро ради енергетске диверсификације јер би изградњом терминала тамо могао да се доведе и неки други гас осим руског", каже Вулетић.

Каже и да би се у терминалу у Александруполију течни природни гас који долази бродовима и танкерима поново преводио у гасовито стање и цјевоводима доводио до потрошача.

"Зато и градимо сада гасовод од Ниша до Димитровграда, рачунајући да бисмо могли да се повежемо и за тај терминал. Гас из њега би се водио у Србију, Бугарску и Грчку", каже Вулетић.

Према ранијим најавама из грчке компаније Гастрејд, која гради терминал код Александруполија, на сјеверној обали Егејског мора, близу тромеђе Грчке, Турске и Бугарске, терминал ће имати капацитет за складиштење 170.000 кубних метара гаса, што је капацитет за регасификацију од најмање 5,5 милијарди кубних метара природног гаса годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана