Вукосављевић: Исправити непримјерену грешку на интернет страници ЕУ

Срна
Вукосављевић: Исправити непримјерену грешку на интернет страници ЕУ

БЕОГРАД - Министар културе Србије Владан Вукосављевић истакао је да је представљање Николе Тесле као "чувеног Хрвата" на званичиној интернет презентацији ЕУ већ безброј пута понављани фалсификат који се упорно натура из одређених кругова у Хрватској са циљем бестидног својатања и кроатизовања српског културноисторијског идентитета.

"За посебно жаљење је што је тај вирус ушао и на званичну интернет страницу ЕУ, која се, бар декларативно, залаже за истинита историјска становишта и политику разумевања и међусобног уважавања држава и народа у Европи", навео је Вукосављевић у писаној изјави.

Он је изразио наду да ће, уз извињење српском народу, ова непримјерена грешка бити без одлагања исправљена.

Вукосављевић је истакао да се нада и да ће бити створени услови да се историјски фалсификати више никад не појављују на званичним интернет страницама ЕУ, намијењеним образовању људи свих узраста, саоптено је из Министарства културе и информисања Србије.

На страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на којем дјеца могу да сазнају занимљивости о земљама чланицама ЕУ, у одјељку посвећеном Хрватској наведено је да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Дјеца, која желе да науче нешто о Хрватској, моћи ће да кроз интерактивну мапу сазнају географску позицију те земље, али и то да је "Тесла био чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке".

Један од највећих свјетских научника Србин Никола Тесла рођен је у породици православног свештеника у селу Смиљану у Лици у Аустроугарској, на територији данашње Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана