Вукадиновић: Обнова куће албанског нацисте - рехабилитација квислиншког апарата

Срна
Вукадиновић: Обнова куће албанског нацисте - рехабилитација квислиншког апарата

БЕОГРАД - Игор Вукадиновић са Балканолошког института сматра да то што Развојни програм УН /УНДП/ у Косовској Митровици реконструише кућу Џафера Деве, оснивача “велике Албаније” и сурове СС дивизије “Скендербег”, представља још један покушај рехабилитације припадника квислиншког апарата из Другог свјетског рата.

Вукадиновић је за “Вечерње новости” рекао да западне земље показују висок степен толеранције према свему што се догађа последњих деценија на Косову и Метохији, напомињући да је Дева прилично умешан у злочин и да се не може релативизовати његова умијешаност у фашистички апарат.

Историчар Александар Раковић изјавио је да је за Србију спорно то што УНДП у Косовској Митровици реконструише кућу Џафера Деве, којег су због суровости звали “косметски Хитлер”.

“Када УН реконструишу кућу Џафера Деве и планирају да се тај простор користи за промоцију културе, као да афирмишу идеологију којој је он припадао”, рекао је Раковић.

Он је указао да је Дева био у Косовској Митровици оно што је Аћиф Хаџиахметовић Бљута био у Новом Пазару.

Историчар Љубомир Димић рекао је да би донекле разумио да кућу Џафера Деве реконструишу Албанци, а да је срамота што је обнављају УН.

“Морамо се запитати какве вредности негују и подстичу УН и колико је то супротстављено постулатима који чине темељ те организације. УН су настале након Другог светског рата с циљем да се никада не понове злочини и идеологија која је поражена у том рату”, истакао је Димић.

Џафер Дева, чију кућу у Косовској Митровици реконструише УНДП, био је један од оснивача “велике Албаније” и сурове СС дивизије “Скендербег”, која је ликвидирала Србе, Јевреје и Роме у Другом свјетском рату. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана