Вујичић: Курти жели угасити на КиМ све што функционише у систему Србије

Танјуг
Foto: РТГ.рс

БЕОГРАД - Предсједница Одбора за Косово и Метохију Данијела Вујичић изјавила је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има за циљ да на КиМ угаси све оно што би требало да функционише у оквиру система Србије, да етнички очисти Покрајину, потпуно изађе из дијалога са Београдом и да теме које су од важности за суживот на КиМ сведе на локал.

Вујичић је за Танјуг рекла да се Приштина зато не обазире на упозорење да би могла да буде искључена из ЦЕФТА.

„Прошли смо читаву годину како нема српске робе на КиМ, пензија, плата, социјалних давања. Немате право на избор, чак 5.800 радника је онемогућено да буде на својим радним мјестима из локалних самоуправа,” навела је Вујичић и указала да пензијско и инвалидско осигурање по систему Србије има 30.000 корисника, међу којима су и Албанци.

Истакла је да, иако Приштина мисли да може мимо било каквих међународних процеса, права и правила да дође до чланства у Савјету Европе, до тога неће доћи јер је свијет почео да увиђа терор који Курти спроводи над српским народом.

Вујичић је изразила наду да ће европска заједница испоштовати саму себе јер је она гарант мира и безбједности на КиМ, као и КФОР.

Вујичић је навела да је Одбор Скупштине Србије за КиМ на сједници 30. септембра пружио пуну подршку Влади Србије, предсједнику Александру Вучићу, преговарачком тиму, српском народу и политичким представницима Срба на КиМ да истрају у одбрани српских националних интереса и српског народа на КиМ.

Навела је да се Одбор сложио са тим да се појачају мјере и активности Владе Србије, а да је акценат стављен на пет праваца које је предсједник Вучић изнио у циљу заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на КиМ, а које је Влада Србије дужна да спроведе.

„Први и основни закључак јесу социјално економске мјере помоћи српском народу на КиМ. Наша политика је да се Приштина врати у статус кво анте, прије једностраних потеза Приштине и Аљбина Куртија. Покушаћемо колико је у нашој моћи да помогнемо српском народу пред терором Аљбина Куртија. То су и правне и економске мјере упаковане у тих пет праваца за помоћ српском народу на КиМ,” навела је она.

Истакла је да се Курти увелико припрема за кампању пред изборе на КиМ, у којој му, како је оцјенила, помаже српска опозиција која ни једном ријечју не осуђује Куртија, већ осуде и критике за проблем КиМ усмјерава ка предсједнику Вучићу и власти.

Вујичић је додала да на сједници Одбора није била читава опозиција и да су гледали да се „што прије Одбор заврши како би наставили неке своје друге активности,” што, како каже, показује да им питање КиМ није број један.

„Ми смо на дјелу видјели да их не интересује ни информација о угрожености српског народа на КиМ на скупштинском одбору,” рекла је Вујичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана