Вучић: Слиједе акције због противдржавног дјеловања

Срна
Вучић: Слиједе акције због противдржавног дјеловања

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавјештајних агенција, чије дјеловање против Србије је доказано.


"Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности", рекао је Вучић новинарима након сједнице Савјета за национлану безбједности.

Он је навео и да је Србија изложена снажном обавјештајном раду других земаља, који у неким случајевима превазилази мјере пристојности.

Вучић је рекао да су у једној групи најразвијеније земље, а у другој поједине земље из региона, преноси РТС.

"То значи да постоје бројне агенције других земаља које спроводе своје деловање на територији Србије са два циља – прикупљање значајних и обавештајних података како би могли да утичу или да промене политику Србије у одређеним сегментима, а друго је потпуно сагледавање обавештајних капацитета Србије ради изградње сопствених капацитета како би капацитети Србије били смањени", каже Вучић.

Вучић је најавио да ће у наредних два мјесеца Србија представити свеообухватни општи правно-политички акт који ће бити пуна потврда неутралности и јачања те државне и војне позиције.

Сједница Савјета за националну безбједност, која је одржана вечерас у згради Предсједништва Србије, сазвана је због шпијунске афере настале након што је објављен снимак на којем се види како руски обавештајац даје новац једном, наводно високопозиционираном званичнику Србије.

Вучић: Политика према Русији остаје иста

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас, након сједнице Савјета за националну безбједност поводом шпијунске афере, да неће бити промијењена политика Србије према Русији, која се доживљава као братска земља.

Вучић је на конференцији за новинаре у Београду након сједнице рекао да снимак на којем се види како руски обавештајац даје новац једном, наводно високопозиционираном званичнику Србије, није сачинила српска агенција, али да је Војно-безбједносна агенција /ВБА/ упозната о томе.

Снимак је, каже, сачињен 24. децембра 2018. године и на њему се види сусрет руског потпуковника Георгија Клебана са пензионисаним потпуковником Војске Србије, чији су иницијали З.К, преноси РТС.

Он је додао да је З.К. био објекат надзора српских служби безбједности, те да се тај сусрет догодио у Земуну око 18.00 часова.

Вучић је рекао да Клебан, који је био на функцији помоћник изасланика одбране, више није у Србији, као и да су у више наврата документовани Клебанови сусрети са припадницима Војске Србије.

“Само са Клебаном 10 контаката је документовано, имамо и фото, аудио и видео-документацију да је давао новац. Имамо документоване и друге припаднике руских служби безбедности”, навео је Вучић.

Он је додао да је руског амбасадора Боцан-Харченка поводом ове афере упитао само “зашто?”.

“Нисам видео логику у свему овоме”, рекао је Вучић и додао да је сигуран да предсједник Русије Владимир Путин није био обавијештен о дјеловању Клебана.

Он је истакао да се не заборавља све што су Путин и Русија учинили за Србију и подсјетио да Србија није увела санкције Русији, није гласала против интереса те земље и да ничим не угрожава пријатељство.

Вучић је поновио да Србија остаје војно неутрална и да неће у НАТО.

Он је нагласио да је Србија већ дуги низ година суочена са снажним дјеловањем обавјештајних активности бројних земаља - у једној групи су најразвијеније земље, а у другој земље региона.

“То значи да постоје бројне агенције других земаља који проводе своје деловање на територији Србије са два циља - прикупљање значајних обавештајних података како би могли да утичу или да промене политику Србије у одређеним сегментима, а друго је потпуно сагледавање обавештајних капацитета Србије ради изградње сопствених капацитета како би капацитети Србије били смањени”, навео је он.

Према Вучићевим ријечима, Србија је ојачала мјере своје контраобавештајне заштите и сада користи знатно софиситицираније мјере.

“Наше мере су појачане и желим да посебно похвалим Безбедносно-информативну агенцију /БИА/ и ВБА које су у садејству успевале да осујете најзначајнија офанзивна деловања различитих агенција”, напоменуо је Вучић.

Сједница Савјета за националну безбједност, коју је сазвао Вучић, одржана је вечерас у згради Предсједништва Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана