Вучић:Више ништа није исто, не знамо шта носи сутра

Танјуг
Вучић:Више ништа није исто, не знамо шта носи сутра

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да људи морају да разумију да у садашњој ситуацији гдје нигдје није добро, ни у Украјини ни било гдје у Европи, нема више лагодног приступа јер више није ништа исто.

Вучић је, за ТВ Пинк, на питање шта се догодило да је један рат угрозио цијели свијет, подсјетио да се то исто догодило у Првом и Другом свјетском рату, додајући да не жели да било шта наговјештава или шири страх.

Он је додао да „ово није изборни интервју“ и да ће „говорећи о свим проблемима са којима се суочавамо, а који су нарастајући из дана у дан, понашати супротно својим и унутрашњполитичким нтересима и интересима странке коју и даље води“.

Вучић је казао да „таман када мислите да се се припремили добро, закрпили све рупе, схватите да ништа, или да сте недовољно урадили јер сутрадан долази нови проблем“.

Истакао је да м“орамо неколико ствари да променимо код себе“.

- Морамо да схватамо кризе веома озбиљно - упозорио је и нагласио да „не може да каже да ћемо лакше и лепше да живимо када имамо рат у комшилуку и цео свет се само тиме бави, а посебно Европа“.

-Људи морају да разумеју, а неретко бисмо желели да живимо исто или боље у условима ужаса. Челници ЕУ су грађанима рекли смањите грејање, не можемо да платимо. А људи се код нас томе смеју. А ти челници представљају неког ко је хиљаду пута моћнији од нас - рекао је он.

Вучић је казао да смо „зиму прегурали, иако ништа није ишло на руку“.

Указао је да су хладни дани услиједили у марту, да је Србија морала да докупљује гас када је био најскупљи, јер се више троши.

Оцијенио је да су се људи размазили, а ни не знају колико пара имамо на рачуну, и како функционише тржиште капитала, које је потпуно поремећено.

-Имамо безброј проблема и морамо да гледамо у будућност, јер ово неће трајати 10 дана. Људи морају да разумеју нема лагодног приступа - објаснио је Вучић.

Вучић је казао да ништа није више исто у свијету.

Критиковао је људе који се поигравају и кажу „нека сада је заиграла мечка и пред њиховим вратима”, што не дијели са њима.

Указао је да чека сутра пошто су најављена два скупа, један за Русију, а други против.

-У место да ћуте сви и да разумеју да је за нас најбоље да размишљамо о себи и свом раду. Како да обећамо све и свашта када не знамо шта доноси сутра - рекао је он.

- Сви који су са нама или поред нас имаће пшеницу, а око питања лекова и хране не може бити уцена - рекао је предсједник Србије.

Вучић је поручио да би било „смешно да оставимо без пшенице Црну Гору или Босну и Херцеговину“, навео је и да је Албанија у потпуности зависна од увоза, да пшеница треба и Сјеверној Македонији, а да су претходних дана вукли на Косово и Метрохију колико су могли.

-Сви који су са нама или поред нас, морају да имају пшеницу - поручио је он.

Он је навео да око помоћи са пшеницом и брашном не може бити уцјена, јер то није за игру.

-За лекове храну и такве ствари, не смете да уцењујете ни да се понашате као сила. Морате рационално да бринете о комшијама, то очекујете сутра од њих. Морате да се понашате фер - рекао је он.

Вучић је рекао да због ситуације око Украјине, до Србије не могу да стигну ни два велика хеликоптера Камов који носе пет тона воде за гашење пожара.

Истакао је да Србија има за гориво, и да ће га имати.

- Не морају људи да брину, имамо много пријатеља, добар сам пријатељ са шеиком Мухамедом Бин Заједом - рекао је он.

Скренуо је пажњу и на то да је велики проблем и са вјештачким ђубривом којим се Србија снабдијевала из Русије и Ирана.

-Разговарао сам са председником Ирана да решавамо те проблеме - рекао је он.

Вучић, је позвао грађане Србије да се уозбиље и уместо застава зараћених страна машу заставама Србије.

Тежак разговор са Бербок

Александар Вучић рекао је да је са њемачком министарком спољних послова Анеленом Бербок имао коректан, добар, вазан, али не и лак разговор.

-Не могу да причам о детаљима, то није фер. Ја сам штитио интересе Србије као што она стити интересе Немачке - рекао је Вучић одговарајући на питање о чему се разговарало а што јавност није чула и да ли је било уцјена и љутње.

Поновио је и да је Њемачка највећи партнер Србије и да је трговинска размјена достигла 6,5 милијарди евра, као и да је прије краја 2021. године раст трговинске размјене био 22 одсто, а да је од е укупне спољнотрговинске размјене Србије 13 одсто са Њемачком.

Нагласио је и да је ланац снабдијевања свих роба поремећен код свих, да се Кина најбоље сналази али да и они имају проблеме, као и да ће стопа раста да пада драматицно.

Оценио је да слиједи избацивање Русије из ММФ-а и Свјетске банке а како каже, "чекајте да видите наставак".

На питање ста је разговарао са другим државницима, Француске, Турске..., као и да ли има пријетњи и уцјена, Вуцић је подсјетио да они поштују што говори отворено.

Признање самопроглашеног Косова

Александар Вучић изјавио је вечерас да поједини на Западу хоће да четири земље ЕУ, које су чланице НАТО-а признају самопроглашено Косово, како би Приштина ушла у НАТО и да је то сада потврдио и бивши портпарол НАТО-а Џејми Шеј.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што је Шеј изјавио да је потребно још само четири земље НАТО да се сагласе и да Косово постане чланица.

Вучић је казао, гостујући на Пинку, да су то све земље осим Кипра - Румунија, Словачка, Шпанија и Грчка, али да не мисли да је то реално у овом тренутку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана