Вучићу уручен Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића

Срна
Вучићу уручен Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића

БЕОГРАД - Предсједнику Србије Александру Вучићу данас је у Београду уручен Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића и Указ о одликовању, које је установио Одбор за пренос посмртних остатака вожда Стратимировића.

Ово високо признање, које носи име по команданту српских војних снага за вријеме револуције у Аустроугарској 1848. године, у згради Предсједништва Србије уручили су представници Центра за развој Шајкашке и професор Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића, пренио је РТС.

Током сусрета са Вучићем представници Центра за развој Шајкашке изнијели су неколико иницијатива, међу којима и приједлог да једна улица у Београду понесе назив вожда Стратимировића.

Они су предложили i да се у редован програм обиљежавања значајних датума у српској историји уврсти 15. децембар, дан смрти вожда Стратимировића.

Уз захвалност за одликовање, Вучић је нагласио да ће пружити подршку даљим активностима овог Центра.

Ђорђе Стратимировић је командант српске војске за вријеме револуције у Аустроугарској 1848. године.

Овај српски генерал, кога су ондашњи Срби од миља звали вожд, потиче из угледне куће велепосједника, породице Стратимировић из Кулпина, која поријекло води из Херцеговине.

Рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а сахрањен у Бечу, гдје је преминуо 15. децембра 1908. године.

На иницијативу Центра за развој Шајкашке, а уз подршку потомака породице Стратимировић, његови посмртни остаци су 27. септембра ове године пренијети у Србију, у Сремске Карловце и положени у земљи гдје је рођен.

Шајкашка је географски регион у Србији, заузима југоисточни дио Бачке и налази се између четири општине – Нови Сад, Тител, Жабаљ и Србобран, а обједињује 14 насељених мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана