Вучић:Србија недвосмислено на европском путу, али мисли својом главом

Срна
Вучић:Србија недвосмислено на европском путу, али мисли својом главом

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је ЕУ за финансијску помоћ, подршку и солидарност у вријеме пандемије вируса корона, поручивши да је Србија недвосмислено на европском путу, да жели да државу уређује по европским правилима, али да ће наставити да мисли и одлучује својом главом јер је то демократски.

Вучић је након разговора са амбасадорима земаља ЕУ у Београду рекао да су исказани различити ставови о питањима енергетике на Космету, али да је он пренио опредијељеност Србије да свој европски пут настави на транспарентан начин, прихватајући критике и "мислећи својом главом".

Предсједник Србије је рекао да се Србија добро снашла у пандемији вируса корона иако је помоћ ЕУ у почетку изостала, али да генерално захваљује ЕУ за сву помоћ у овом времену, као и помоћ коју је пружила Србији у вријеме катастофалних поплава 2014. године и путем приступних фондова.

- Ми смо на тој врсти финансијске подршке и помоћи веома захвални. То је за нас велика ствар. Ми смо сада понудили нашу помоћ земљама ЕУ јер имамо нешто више заштитне опреме, чак и респираторе и можемо да је испоручимо у року од 12 часова - рекао је Вучић.

Он је навео да жели да Фонд за опоравак ЕУ што прије заживи јер "што се прије опорави ЕУ прије ће се опоравити Србија".

Предсједник Србије је изјавио саучешће свим земљама ЕУ због страдалих које су имали у епидемији и нагласио да је Србија понашањем у региону током пандемије показала да може да искаже солидарност и са оним са којима не размјењује лијепе ријечи.

Када је ријеч о критикама које је у почетку кризе, када је помоћ ЕУ изостала, упутио на њен рачун, Вучић је рекао да "стоји иза сваког слова које је тада изговорио".

- Своју главу имам. Свој понос имам. Тако ћемо се понашати увек и тако ћу се понашати. Не стидим се ниједне речи - истакао је Вучић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оцијенио је да је Србија дала добар одговор за вријеме епидемије вируса корона, те да је то могла да учини јер је прије кризе имала важне реформе које су је ојачале.

Он је нагласио да је фундаментално да се након изласка из кризе очува економија ЕУ и свих земаља и најавио да ће 6. маја бити одржан састанак ЕУ са лидерима земаља западног Балкана у жељи да оне буду дио економског и политичког живота ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана