Вучић:Србија и Кина одлицно сарађују, без отворених питања

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић поручио је данас да Србија и Кина одлично сарађују и његују искрено и велико пријатељство, и изразио захвалност Кини на подршци територијалном интегритету Србије, као што, додао је, Србија поштује политику једне Кине.

На састанку делегација двије земље у Палати Србија, које предводе предсједник Србије, и кинески министар спољних послова Кине Ванг Ји, Вучић је поручио да Србија и Кина у политичкој сфери немају отворених питања, већ у свим међународним институцијама и организацијама, мултиматералним форумима, као и у билатералним односима, одлично сарађују.

"Верујем да можемо, ако је то уопште могуће, да на још виши ниво подигнемо нашу сарадњу", рекао је Вучић на почетку састанка.

Он је истакао да је пријатељство Србије и Кине искрено, велико, те није чудо што га неријетко називамо челичним.

Вучић је захвалио на подршци територијалном интегритету Србије, на онај начин на који, каже, и Србија увијек подржва политику једне Кине.

"Хвала вам на огромним инвестицијама у Србији. Хвала за могућност да учествујемо у инцијативи ''Појас и пут''. Ми подржавамо мудре речи председника Сија на ГС УН и његову иницијативу за глобални развој", рекао је Вучић.

Посебно је указао да је за само пет година трговинска размена Србије и Кине утростручена, што је, каже, чињеница која најбоље осликава наше односе.

"Срећан сам због тога, то је огромна корист за грађане Србије, а верујем и надам се и за грађане Кине. Хвала вам и пренесите најсрдачније поздраве председнику Кине, са надом и жељом да га чим пандемија прође угостимо у Београду", поручио је Вучић.

Он је шефа кинеске дипломатије, ословивши га са "драги пријатељу", уз добродошлицу поручио да у Србији може да се осећа као код куће.

"За нас је ваша посета велика част. Хвала вам на посети и пренесите најискреније поздраве председнику Кине, који је велики пријатељ Србије", рекао је Вучић.

Пре састанка две делегације, Вучић и Ванг, који борави у званичној посети Србији, разговрали су у четири ока.

После пленарног састанка предвиђене су кратке изјаве за медије Вучића и Ванга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана