Вучићева иницијатива да Београд добије “Обалу јасеновачких жртава”

Срна
Вучићева иницијатива да Београд добије “Обалу јасеновачких жртава”

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић упутио је иницијативу Скупштини града Београда да дио савског приобаља, у непосредној близини некадашњег логора Старо сајмиште, понесе назив Обала јасеновачких жртава ради очувања достојанственог сјећања на жртве геноцида почињеног над српским народом, као и над јеврејским и ромским народом у усташком логору Јасеновац.

Вучић је иницијативу предложио као грађанин, а у њеном образложењу предлаже да тај назив понесе дио савског шеталишта, од Бранковог до моста Газела, с новобеоградске стране.

Он је навео да осјећа људску потребу да током обиљежавања 80 година од успостављања тог најстрашнијег губилишта на некадашњим југословенским и једног од најужаснијих на свеукупним европским просторима током Другог свјетског рата допринесе очувању сјећања на њихову невину жртву.

“Потреба да памтимо и од историјског и људског заборава штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу током трајања злогласне, и по многим својим посљедицама, монструозне Независне Државе Хртватске /НДХ/, обавезује нас да наше знање утемељимо у чињеницама, а да јавни простор као трајне вриједности унесемо именитеље, који ће нас свакодневно подсјећати и опомињати на њихову жртву”, навео је он.

Вучић је подсјетио да систем концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који је фунцкионисао у оквиру НДХ, представља најстрашнији симбол страдања српског, јеврејског, ромског и других народа током Другог свјетског рата на подручју Југославије.

“Јасеновац и данас, пуних 80 година након његовог успостављања, остаје људском уму непојмљиво стратиште и губилиште свих невиних. Било је то својеврсно средиште геноцида почињеног над припадницима нашег, српског народа, али и Холокауста и Самударипена /геноцид над Ромима/ на просторима ратом захваћене Краљевине Југославије”, напомиње Вучић.

Мотив за ову иницијативу Вучић је пронашао у чињеници да је знатан број страдалих јасеновачких жртава бачен у воде ријеке Саве, које су их потом доносиле чак до Београда, а тај застрашујући призор остао је урезан у сјећање многих Београђана, свједока посљедица тих страшних злочина.

Он је навео да 80 година након Јасеновца, када је све мање преживјелих јасеновачких затвореника, као и Београђана који су лично посвједочили застрашујуће сцене савског приобаља покривеног лешевима невиних, сматра да би тај трагични период прошлости српског народа требало обиљежити.

То је, каже, најмање што се може учинити како би очували достојанствено сјећање на жртве геноцида почињеног над српским народом, као и на жртве Холокауста и Самударипена.

“У нади да ћемо показати истинску одлучност у томе да не заборавимо наше страдалнике, верујем да ће ова иницијатива добити подршку свих Београђана”, написао је Вучић у образложењу иницијативе, коју преносе “Вечерње новости”.

Иницијатива је упућена Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана