Вучић:Биће нам теже без Муамера,живот посветио ширењу знања

Tанјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Муамер Зукорлић био човјек посвећен ширењу не само своје вјере, већ прије свега знања, које је сматрао кључним, јер знање затвара врата мржњи, а отвара их толеранцији, схватајући да само блискост свих људи на овим просторима обезбјеђује дуготрајан, а преко потребан мир.

Вучић је, на комеморацији Зукорлићу у парламенту, подсетивши на арапску пословицу "да овај свет није место на којем се одмарамо, него место на којем се тестирамо", навео да може да се каже да је Зукорлић за живота на овом свијету, тестове положио, и да је сигурно заузео мјесто којем је тежио, мјесто у џенету, у рају.

Вучић је рекао да је Зукорлић је у тешким, компликованим временима, оптерећеним ратовима и жртвама, савршено спроводио старо правило које каже да тренутак стрпљења у тренутку бијеса спречава хиљаду тренутака жаљења.

 "За њега зато вера није била нешто што нас дели, већ супротно, место сусрета, спајања, место на којем можемо да размењујемо добро, разумевање и љубав, а не мржњу и да увек из неразумевања настало зло", рекао је Вучић.

Управо зато је, каже, Зукорлић највећи дио живота, и када је био муфтија и када је постао посланик, посветио ономе у чему је видио основу из којег разумијевање и добро могу да настану - посветио се школама, универзитетум знању, које је сматрао кључним и којим се затварају врата мржњи, а отварају она кроз која улази толеранција, заједништво, сарадња.

Додао је да је Зукорлићу, као Бошњаку, муслиману, Србија била домовина, држава, али је у истој мјери својом доживљавао и БиХ, убијеђен да само блискост свих људи на овим просторима обезбјеђује дуготрајан, а пријеко потребан мир.

"Зато и када сам разговарао са њим, увек сам добро схватао да је подржавао сваку идеју повезивања, изградњу путева, и оно приближавање које би омогћило да једни друге доживљавамо као комшије, пријатеље, а не као рововима изедељена племена", присјетио се Вучић.

 Додао је да напредак и цивилизацијски искораци нису били у нескладу са његовим вјерским увјерењеима, већ су произилазили из њих, из убјеђења да је божја воља да, док смо на овом свијету, вјерујемо да он може да буде бољи и да нам је задатак да такав бољи свијет направимо.

 "Веровао је да ми имамо задатке у овом свету, чије испуњавање га чине лепшим и тим задацима се до краја посветио невероватнм енергијом, коју је црпео из вере. После њега свакако нам остаје празнина, али и велика поука јер он је био међу нама да би нас поуцавао. А поука је да је наше тело пролазно, али оно што урадимо може бити вечно", казао је Вучић.

Рекао је да је Муамер Зукорлић данас, а и већ дуго, управо на оном месту гдје је требао да буде, уз творца које је резервисано за изузетне.

 "Вама, породици велико хвала. Не знам колико сте све знали и чули од њега о нашем односу. Виђали смо се не ретко. Некада смо имали жучне расправе, некада плодоносне разговоре, али увек их изнова настављали, са једном жељом да учинимо добро и Бошњацима и Србима", истакао је он.

Вучић је породици рекао да им неће бити лаки дани, мјесеци и године, али и да код свих нас остаје велика празнина.

"Са зебњом пратимо многе ствари које се догађају и знамо да ће нам бити много теже без Муамера. Хвала што сте нам га дали и желим вам да, а важно је што се комеморација одржава у скупштини, он остане незаборављен, а трудићемо се да тако и буде", поручио је председник Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана