Вучић: Земље региона биће више поштоване, ако иступају као блок

Срна
Вучић: Земље региона биће више поштоване, ако иступају као блок

Београд/Њујорк - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је његова иницијатива тјешње економске сарадње на западном Балкану или стварања "Цефте плус, плус" и јединственог тржишта значи да је важно да земље региона разумију да имају користи да иступају као блок, јер ће тако бити много више поштоване у Европи.

Вучић је рекао да није питање о уједињавању, јер увијек када се помиње уједињавање онда неки почну да говоре о "српској хегемонији".

Он је за ТВ "Прва" рекао, након завршетка посјете Њујорку, гдје је учествовао на засједању Генералне скупштине УН, да ће Србија ускоро бити економска машина региона, па је због тога таква реакција.

Према његовим ријечима Вишеградска група може да смијени /европске званичнике/ Франса Тимерманса и Манфреда Вебера када год хоће, а европски парламент може да не прихвати представника Мађарске за Европску комисију, али не може да спријечи да буде из те земље.

"Њихова снага је огромна, много већа, а ми идемо по мрвице, нападајући оног другог из региона, задовољавајући се тиме како смо великима нешто лоше рекли о другима. А велики онда кажу да ће увек држати наш регион посвађан да могу да раде шта хоће и извлаче сво богатство", истакао је Вучић.

Вучић је позвао на смањење оперативних трошкова, да се ослободе границе за теретна возила.

Према његовим ријечима, неће бити лако остварити то, али постоји његов договор са премијерима Албаније и Сјеверне Македоније.

"Идемо са том иницијативом за 15-так дана, на састанку у Србији. Верујем да је то важно. Онда ћемо да идемо у Северну Македонију, Албанију и да идемо да пробамо да то изгурамо. Потом ћемо пробати да у то увучемо и Приштину и БиХ, и то би било нешто попут 'ЦЕФТА плус плус'", рекао је Вучић.

Он је додао да би то значило јачање економских перформанси земаља региона и представљање јединственог тржишта што би водило ка доласку много више инвеститора и стварања повољније атмосфере за развој.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Вучић је рекао да је ситуација Србије врло тешка, веома компликована и сложена, али да у тактичком смислу треба да Београд гледа да помјери све што може да би направио повољнију позицију за српски народ и земљу.

Вучић је, резимирајући разговоре у Њујорку са представницима великих сила о територијалном интегритету, рекао да само руски шеф дипломатије Сергеј Лавров говори о територијалном интегритету Србије, док други кажу да Београд нарушава туђи територијални интегритет.

"Тактичка борба ће се наставити, а стратешки могу да говорим тек када бисмо имали некакав оквирни споразум у глави и то би била стратешка одлука. Све остало је тактичко померање", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је још далеко од споразума Београда и Приштине, и да је у питању "мозак људи", односно какве су жеље и Срба и Албанаца.

"Да ли можемо да разумемо шта нас чека у будућности или не можемо да разумемо једни друге, те да то није питање месеци и година. Споразум може да буде за пет месеци, а може да буде и за 50 година, а може да буде и никада", рекао је Вучић.

Упитан за пријем код америчког предсједника Доналда Трампа, Вучић је рекао да је била занимљивија вечера коју је имао пред крај посјете, али са које не може да открива детаље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана