Вучић: За Србију ЕУ стратешки циљ, остало питајте ЕУ

Танјуг
Вучић: За Србију ЕУ стратешки циљ, остало питајте ЕУ

БРИСЕЛ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је за Србију убрзање европског пута стратешки циљ, а да не може да говори у име ЕУ о њиховом расположењу.


“Посао Србије је да спроводи реформе, да ради на стварању независног правосуђа, даљој демократизацији, медијским слободама и многим другим стварима које мора да уради, а сто се ЕУ тице то морате да питате њих”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу одговарајући на питање да ли одстоји расположење у ЕУ за убрзање европског пута Србије или је то стратешки циљ земље.

Вучић је навео и да очекује да до средине јуна много тога буде разјашњено и до великог самита 23. јуна о Западног Балкану гдје ће француски предсједник Макрон преузети велику одговрност на себе.

“Имам одређена размишљања о том питању , али не смем да износим несто а да за то не сносим политицку одговност”, напоменуо је Вучић.

Он је указао да Србија нема гдје друго да иде осим ка Европи, али чувајући своје националне интересе.

Он је подсјетио да је Србија 24 месеца за редом била најбрже растућа економија у Европи, да је у првом кварталу имала 4,3 одсто раста, али да сада наступају велики проблеми као и свуда - увежена инфлација..

Вучић је додао да је новац у свијету све скупљи, да европска централна банка не подиже референтне каматне стопе, да ће до краја јуна долар бити снажнији од евра, као и да одстоји проблем са изласком на тржиште капитала.

Он је рекао да очекује да се изборни рокови ускоро заврше како би сви органи државе били укључени и изразио увјерење да ће Србија бити на сигурном путу ако се буде вриједно радило.

Вучић: Једини принцип који важи у свету данема принципа

Немамо много тога у нашим рукама, осим што ћемо да се боримо на међународној сцени за даље повлачење признања тзв. Косова, за озбиљан и одговоран приступ Србије, поручио је вечерас из Брисела предсједник Србије Александар Вучић поводом потврде да ће сутра Приштина поднијети захтјев за пријем у Савјет Европе.

На питање новинара да ли је српска позиција отежана, те да ли му је неко из ЕУ рекао да ће Украјина можда добити статус кандидата по принципу кипарског модела, док у случају Сбрије то “нису дозвољавали ни да се помене”, Вучић је рекао да Србија Украјини жели све најбоље, да ли се данас у свијету јасно види да једини принцип који важи, јесте да – нема принципа.

Подсјетио је да је Србија још прије 72 дана усвојила закључке Савјета за националну безбједност, и једина је земља која се 72 дана у потпуности држи те политике. Код нас одлуке нешто значе, казао је Вучић.

“Украјини желимо све најбоље, то су нам пријатељи, а принципи… Где год да погледате, на коју год страну света, јасно схватите да одстоји само један принцип – да нема принципа. Само се Србија држи принципа”, рекао је Вучић.

Како каже, кад го пита о територијалном интегритету Србије, када се већ говори о територијалном интегритету Украјине, наиђе на зид и одговор да су сада друга времена, а када се каже да и Путин спомиње геноцид у Донбасу, следи одговор “немој да помињеш Путина”.

“Бесмислено је причати о принципима. Морамо у Србији да разумемо да је важно да се држимо морала у доношењу одлука, али да мислимо да ћемо због тога да победимо – не. До сада се показало да гола сила и кршење принципа имају предност у односу на поштовање права и норми међународног јавног права”, рекао је Вучић.

Вучић: Сутра јос тежа ситуација, Приштина подноси захтев Савету Европе

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу, након вечере шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља за лидере Западног Балкана, да је ситуација сложена и комплексна, али да ћемо успијети да „наш брод сигурно уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије”.

Сутра ће ситуација бити још тежа, казао је он и пренио, у изјави новинарима, да је Доника Гервала-Шварц на вечери потврдила да ће сутра поднети захтјев за чланство Косова у Сајет Европе.

„Ја сам рекао да је то кршење свих, не само принципа међународног јавног права, већ и норми из појединих споразума од резолуције Савета безбедности УН 1244 до Вашингтонског споразума. Постало је бесмислено да говоримо да им више од 3.210 дана не пада на памет, не да примене, већ и да разговарају о ЗСО”, казао је он.

Вучић је рекао да они неће одустати од тога, јер тврде да су независна држава, позивајући се на одлуку Међународног суда правде из 2010. године.

Увјерен је да ће наставити с тим иницијативама, што доноси додатне турбуленције.

„Мисле да украјинску ситуацију користе, оптужујући Србију за продужену руку Русије. Мисле да могу да искористе против Србије ситуацију и добију више него на шта су рацуцнали раније, представљајући себе као великог борца против руског тоталитаризма и наводног фашизма”, рекао је он.

Вучић је најавио да ће у наредних 36 сати заказати седницу Савета за националну безебдност.

„Почећемо политички да реагујемо. Ако неко мисли да може да нас уцењује и притисцима сломи Србију неће ићи тако лако”, поручио је он.

Вучић је казао да је његов утисак да се апсолутно треба посветити даљем напретку и раду у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”.

Пренио је да је током вечере имао искрено разумијевање по различитим питањима пре свега представника Сјеверне Македоније и Албаније, јер се Србија налази у различитим околностима.

На вечери, додао је, било је конкретног разговора, а он је, како је пренио, говорио о позицији Србије.

Истакао је да ће јун бити занимљив, јер се очекује велики самит који ће Французи организовати 23.јуна.

„Биће веома занимљиво и око одлука које ће бити донете. Како да објасните да немате позитивну одлуку за њих ( Сјеверну Македонију), а има за неке о којима се до јуче није рамишљало. Није једноставна ситуација и морамо да доносимо рационалне одлуке”, указао је он.

Рекао је да данас када говорите прагматично, нормално и разумно не можете да добијете аплаузе, јер је све у савременом свијету постала апсолутна хистерија, а ако се не прикљчите онда штрчите.

„Наш брод, наша земља није велика, сигурно ћемо успети да уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана