Вучић за Божић иде на Хиландар

Срна
Вучић за Божић иде на Хиландар

БЕОГРАД - Бадњи дан и Божић предсједник Александар Вучић провешће на Хиландару, објавиле су "Вечерње новости", позивајући се на своја сазнања.

То ће бити прва званична посјета једног предсједника Србије српском манастиру на Светој Гори у протекле двије деценије.

Према информацијама "Новости", Вучић ће присуствовати вечери на Бадње вече, а у два ујутру и свечаној служби.

Планирано је да буде присутан и на Божићној литургији и да се поклони свим светињама чувене хиландарске ризнице, попут Богородице Тројеручице и Богородице Млекопитатељнице.

Предвиђен је и Вучићев разговор са игуманом царске лавре Методијем који ће га упознати о животу монаха, али и динамици радова на обнови светиње која је страдала у великом пожару 2004. године.

Ватром је тада захваћено осам грађевинских цјелина, док су трпезарија Светог краља Милутина из 14. вијека и параклис Светих арханђела претрпјели оштећења. Пожар је захватио половину манастирског комплекса.

Извори "Новости" рекли су да је предсједник Србије вољан да наложи још већа улагања у рестаурацију Хиландара, како би радови што прије били приведени крају.

"Новости" наводе и да Вучић није тражио никакав посебан третман у односу на друге вјернике који долазе на Свету Гору.

Претходни предсједник Србије Томислав Николић је за свог мандата боравио више пута на Хиландару, али су то биле приватне посјете, док је задужбину Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог Војислав Коштуница походио као предсједник Владе Србије 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана