Вучић: Вјерујем да ће нато уважити наше молбе да заштити Србе

Срна
Вучић: Вјерујем да ће нато уважити наше молбе да заштити Србе

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да вјерује да ће молба генералном секретару НАТО-а да припадници Кфора осигурају безбједност Срба на Косову и Метохији бити уважена и да ће томе бити посвећена већа пажња.

Вучић је послије разговора са Столтенбергом у Бриселу рекао да је затражио да Кфор и НАТО спроведу своју улогу у складу са Повељом УН и Резолуције 1244 због смиривања тензија, али да не вјерује да је Приштина за то.

Он је истакао да је заједнички именитељ његових вечерашњих састанака са Столтенбергом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком жеља да што прије дође до деескалације, али да то неће бити лако јер представник Албанаца на састанку у Бриселу није желио ни на који начин да попусти.

“Рекао сам им да није проблем да тражите нешто од нас. Ми ћемо увек гледати да нешто учинимо, али морате да нам кажете како ћемо спречити Приштину да спроводи политику Енвера Хоџе и уједињење у велику Албанију, што је њихова коначна политика. Наравно да сам забринут”, навео је Вучић.

Он је истакао да је Столтенберг имао примјебе на рачун српске стране.

“Столтенбергу смо у писаној форми доставили све што је учињено против Срба на Косову и Метохији од доласка Куртија на власт. Навели смо колико је Срба рањено, колико је противправно ухапшено, а показали смо и видео-снимке који показују да ухапшени Срби нису криви ни за шта”, нагласио је Вучић.

Коментаришући Куртијеву поруку да је приштинска полиција сљедбеник такозване Ослободилачке војске Косова, Вучић је оцијенио да та изјава није проблематична само због тога што најављује прогон и убијање Срба, већ и зато што је противправна.

“То у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244 не може да постоји. Столтеберг каже да су и он и НАТО против тога, али шта ми имамо од тога. Имамо модерно наоружање које добијају”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија учинити све да одбрани мир и да народ на Косову и Метохији не треба да стрепи јер руководство Србије и све кључне службе пажљиво прате шта ради Приштина и предузимају мјере да спријече могућа изненађења.

Вучић је изразио увјерење да НАТО не жели да српски народ буде протјеран са вјековних огњишта на Косову и Метохији, додајући да је Кфор једина институција која како-тако ради на очувању мира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана