Вучић: Важнији је сваки живот Срба на КиМ, од гласова

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Приштина је, бранећи Србима на Косову и Метохији да гласају на изборима 3. априла на територији КиМ, жељела да испровоцира сукоб, како би ријешили проблем са Србима заувијек, изјавио је јутрос предсједник Александар Вучић и поручио да му је живот Срба са Космета важније од сваког гласа који би добио на изборима.

На питање да ли страхује од сукоба у региону, о чему пише и британски Гардијан, Вучић је за ТВ Прва рекао да Гардијан “много воли да лаже”, да су “патолошки лажови”, и да не памти да је о неком региону и земљи видио толико лажи у Гардијану, као о Србији, додајући да ништа није случајно.

На питање да ли је угрожен мир у региону, Вучић је одговорио потврдно.

“Да ли има покушаја неодговорних људи да ураде нешто? Да. И све што су неки урадили око избора, надајући се нашој неодговорној реакцији, верујући да могу да изазову сукоб, да реше једном заувек проблем са Србима, да изазову неку колону без повратка… Изненадили су се”, рекао је Вучић.

Он је додао да 90 одсто гласова Срба са КиМ добија он као кандидат и листа коју предводи, због чега су у Приштини рачунали да “Вучић неће ни за живу главу да одустане од 55.000 гласова”, па ће га натерати у то, а онда ће измислити инцидент, напад, да протерају Србе са КиМ.

Зато је, наглашава, молио Србе са КиМ да чувамо мир, знајући да тиме сам губи гласове на изборима, али да добијамо сигурност и безбједност за људе.

“А, 50. 000-55. 000 гласова… ако је то разлика са којом треба да победим, онда не треба ни да будем председник, ни да имамо већину”, констатовао је Вучић.

Он је поручио да је свакако важно да Срби имају право гласа, јер је то демократско право, али да да је важније да буду живи и ненападани.

“Да вам не говорим до чега су службе дошле… Јер, Срби не би дозволили упаде са пушкама на бирачка места, већ би се бранили. Да ли је важније један живот, или 55.000 гласова? Мени је важнији сваки живот”, рекао је Вучић.

На питање има ли Србија начин да се супротствати Приштини, Вучић је рекао да не сасвим, као што није имала од 1999. године.

Осврнуо се и на саопштење Мирослава Лајчака у петак након разговора са главним преговарачем Приштине, Бесником Бислимијем, два дана после саопштења Квинте, и рекао да је то “таква дрскост и безобразлук, да нема речи”.

“А, ништа нисте договорили о ЗСО, нити ћете разговарати, нити да Срби изађу на изборе… Осим о новим притисцима на Србију. И то у тренутку када се спречава један народ да изађе на глсање”, рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да мора да води рачуна о Србима са КиМ, јер није неодговоран, аналитичар, већ предсједник земље, а свака његова тежа ријеч може да угрози Србе.

“Наставиће са пристицима… Видите шта ради Курти, Ђукановића, Комишћа да не спомињем… Користе прилику, једини посао њихов данас је да, пошто економски не стоје сјајно, говоре против Србије, да Вучић ''мали Путин'', а Србија ''мала Русија'' не бисмо ли цео запад натоварили Србима на леђа, и не би ли неко зауставио наш економски развој”, рекао је Вучић.



Вучић: Забрињава ме Бајденова изјава о дуготрајном рату


Вучић је, на ТВ Прва, казао да је у првом разговору са Бајденом схватио да он има тим који га изузетно припрема и да када нешто каже није случајно.

Рекао је да је слушао разне бесмислене коментаре о Бајдену који немају никаквог смисла, али напомиње да изјава предсjедника САД говори да ситуација око Украјине иде иде у правцу нових сукоба.

"Изјава коју је дао Бајден јуче да треба да се припремимо на дуготрајну борбу, дуготрајни рат, је оно што ме изузетно забринуло и чега се плашимо“, објаснио је он.

Вучић је казао да се не ради само о једном дијелу војничког сукоба у Украјини, јер тај део може бити окончан, али се поставља питање шта онда.

„Јуче је избио поново сукоб у Надгорно Карабаху у који су уплетени, не само Јерменија и Азербејџан већ и Русија. Сада чекајте још једну тачку било где у свету па не можете више говорити о регионалним, континенталним, већ светским сукобима“, додао је он.

Казао је да постоји велики број људи који долазе на телевизије, код којих се види навијачка опредјељеност и од којих се могу чути разна тумачења, а јуче је, каже, видео на некој телевизији такве завјереничке теорије да човјек не може да повјерује када их слуша.

„Важно је да ми слушамо и пазимо себе“, додао је он.

Рекао је да га брине цијена нафте, гаса, ...

„Пошто је викенд нема новости око цена. Нафта је остала на 127,7 долаза по барелу, што је страховити восоко, а неки предвиђају да ће ићи на 200 долара. То је катастрофа, и катаклизма за свет. Цена гаса је на 1.134 евра. То је неподношљиво“, истака је он.

Вучић је казао да је интересантно да Грчка, Шпанија и Италија ограничавају продају сунцекретовог уља, брашна, а неки, додаје, кажу да и Њемачка, иако још нема доказа.

Пренио је да је украјински министар пољопривреде рекао да имају велике проблеме са извозом жита.

„Некада је Украјина могла да извози 4 до 5 милиона тона жита на месечном нивоу, а сада свега пар хиљада тона. То уноси хаос јер је Украјина земља са огромним пољопривредним потенцијалом. Русија је обуставила извоз, а Украјина га је драстично смањила због ситуација. Одакле жито, одакле хлеб? Како ће један Египат јер нема своју производњу жита?“, упитао је он

Вучић је казао да Србија ради све што може и указао да је по први пут био суочен са пријетњама неких из региона, који су, како је додао, рекли да мора да обрати пажњу јер ће, ако Србија неће да извезе жито, купити неке производе од друге земље, а онда наведу неку државу која купује од нас.

Вучић: Забрињава ме Бајденова изјава о дуготрајном рату

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана