Вучић: Вашингтон, после 30 година, отворио врата Србији

Танјуг
Вучић: Вашингтон, после 30 година, отворио врата Србији

БЕОГРАД - Послије три деценије врата Бијеле куће смо успјели да одшкринемо, изјавио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.


Он је за РТС објаснио да није Србија промјенила спољну политику, већ су САД, које су 30 година подржавали Албанце и све оне који су против Срба, овај пут отворили врата за Србију.

Вучић је рекао да је Србија иначе увијек сједила на својој столици, као што и сада седи.

Споразумом из Вашингтона направили смо, истиче, простор за десетоструке инвестиције.

“Позиција Србије није ни мало лака. Никада нисмо имали подршку САД, увек су нам врата Беле куће била затворена. Бела кућа је била резервисана за Албанце и све друге који су против Срба. Сви су имали подршку Беле куће против Срба. Сада смо то променили”, рекао је Вучић за РТС.

Он је указао да Приштина, поред осталог, сада неће смијети да не примјењује договорено и да ризикује да САД промјене став према њима.

 

Вучић:Нисам ни амерички,ни руски човек,ја сам српски човек

Предсједник Русије Владимир Путин одлично разумије проблеме Србије, изјавио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић и поручио свима да он није “ни руски, нити амерички или немачки човек, већ само српски који ради за Србију”.

Истакао је гостујући на РТС да су разговори и са Путином и Лавровим били добри и свеобухватни.

“Мали лидери не могу да вас разумеју, то јест они који имају узак поглед на свет, али Путин одлично разуме проблеме Србије”, казао је Вучић.

Истакао је да га Путин није случајно одликовао орденом Александра Невског.

Додаје да Путин одлично разумије колико је тешко када у земљи од седам милиона становника треба сачувати мир и стабилност, а и напредовати најбрже у Европи.

“Путин то уме да цени и ја ценим његово поштовање”, рекао је Вучић и додао да му се предјседник Русије увијек јави у року од 24 сата, као и да је и сада он тражио да се чује са Путином.

Додаје да му се исто тако увијек јаве и Ангела Меркел и Макрон...

Запитао је:” Када сте у историји Србије видели да се председник види са тако важним људима у кратком периоду, у Белој кући, са Путином, са Меркел, у Бриселу, Ердоганом и сутра са Нетанијахуом”.

То се никада није десило, додао је Вучић.

“То се није дешавало у српској историји, што говори о поштовању које Србија има. Наши односи са Русијом су веома добри, и са Кином. И ја сам један од ретких лидера, који је пред Трампом говорио да имамо пријатељске и добре разворе са Кином”, рекао је Вучић.

Додао је да га је Трамп примио врло срдачно.

 

Предсједник Србије Александар Вучић пренео је данас да му се и предсједник Русије Владимир Путин, поред Лаврова, извинио због неприкладног поста Марије Захарове на Фејсбуку и да му је рекао да иза њега не стоји руска држава и поготово не он лично.

“Путин, а ни министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, ми се никад није извињавао ни због чега, а за овако несто обојица су то учинили, а да ја то нисам ни поменуо”, рекао је Вучић за РТС.

Каже да је данашњи телефонски разговор са Путином био добар, свеобухватан и да му се Путин, између осталог, извинио због поста Захарове, која је на свом Фејсбук налогу непримјерном фотографијом сцене из филма “Ниске страсти” на којој глумица Шерон Стоун високо прекршта ноге “прокоментарисала” сусрет српског и америчког лидера.

“Показао је своју пристојност и рекао да иза тога не стоји руска држава и поготово не он лично”, истакао је Вучић.

Он је навео да у разговору тај пост Марије Захарове није ни поменуо, јер је сматрао да је то неважни инцидент, будући да и у Србији постоје посланици који “говоре глупости” о Русији, а они се не извињавају.

Рекао је да се по реакцији Русије види колико је поштовање Русије према њему лично и Србији.

Упитан да ли мисли да је Захарова могла без консултација са својим шефовима да објави такав пост, Вучић је рекао да то свако може сам да просуди, а, понавља, Путин му се извинио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана