Вучић: Увек смо били кривци, па макар никакве кривице немали

Танјуг, РТС
Вучић: Увек смо били кривци, па макар никакве кривице немали

БЕОГРАД – Дали смо све од себе да сачувамо мир, али колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и и одговоран партнер западним силама, никада нас нису на тај начин посматрали, рекао је предсjедник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.

Вучић је навео да „годинама уназад покушавамо на сваки начин да сачувамо мир, стабилности и да економски напредујемо“.

-Наша земља је заиста дала све да то тако буде, да чувамо мир, да земља најбрже напредује у историји. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и и одговоран партнер западним силама, налазимо се на европском путу, сасвим отворено вам говорим никада нас нису на тај начин посматрали уколико не бисмо служили сваком њиховом захтеву безусловно, увек бисмо били ми кривци, па макар никакве кривице немали. Излаза више немамо - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће одлучити да ли ће ићи на састанак у Брисел поводом ситуације на КиМ, као и да ће то бити тактичка одлука, пошто дијалог са Аљбином Куртијем не постоји, као и да се у том дијалогу тражи „само да наша страна нешто попусти, али да нема више шта“.

На питање новинара како коментарише то што је Хозеп Борел позвао на кризни састанак у Брисел и да ли ће отићи на тај састанак, Вучић је рекао да је бесмислен  такав разговор, пошто нема никаквог смисла јер се сваки кризни дијалог односи на - ајде Вучићу негде нешто попусти и уради.

Како је рекао, дијалог са Куртијем је непостојећи дијалог.

-Тај човек жели рат по сваку цену и сваки дан размишља како ће нову провокацију да направи. И има заштиту. Лажу када кажу да нема заштиту - нагласио је Вучић. Додао је и да не разумије на кога мисли међународна заједница када позива обе стране на смиривање ситуације.

-Када позивају обе стране, које бре две стране - срам вас било више? Који Абланац је повређен, рањен или малтретиран негде и упуцан? Ови што су тобож брали печурке или стварно, нико их није пипнуо, једу и пију као у ресторану, а нашима, убију Бога у њима. Кад их питате зашто, кажу - може нам се. Али (кажу) имамо мониторинг. Доста бре више са тим, ја сам председник нашим људима на КиМ, једнако као и свим другим грађанима и као председник не дам више да их праве будалама и да их шиканирају и убијају, као што то раде, немам право на то - нагласио је Вучић.

Такође, поручио је међународној заједници: “Лепо ви то решите са својим чедом, помилујте га мало по глави или лупите по дупету, ваша беба, ваше чедо, радите шта год хоћете, а мене обавесите кад сте завршили свој посао”. На питање новинарке да ли то што је рекао данас у вези са Еулексом значи да Србија можда треба да редукује или суспендује сарадњу са Еулексом, Вучић је рекао да немају проблем сарадње.

-Све што траже ми ћемо да им испоручимо, ако траже податке од нас, испоручићемо, ево дођите у Београд и полиграфски испитајте наше припраднике, дођите то и урадите. Али, не знају они где је лево, имају само задатак да штите лажну косовску државност, баш их брига за пребијене и измучене Србе и баш их брига зашто су ухапшени - навео је предсједник Србије.

Напомиње да Србија сво вријеме тражи да се повуку специјалне снаге са сјевера КиМ и лажни градоначелници из општина које им ни по чему не припадају а да се људи на малтретирају и не упуцавају, као и да буду пуштени сви невини Срби.

Рекао је да су „ствари доведене готово до краја” када је у питању ситуација на Косову и Метохији, да је разговарао са „очајним” Србима са КиМ и да они желе да сачувају мир, али не знају како.

-Људи би да сачувају мир али не знају како, али сам сасвим сигуран да ће они и у наредном периоду водити активне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји, на Видовдан се све види - како се каже, и тада ће Срби, сигуран сам предузимати своје кораке за своју слободу у складу са међународним јавно правним нормама - рекао је Виучић.

Додао је да „што се нас тичевише никога нећемо обавештавати ништа сем о подизању и спуштању борбене готовости и обавеза које имамо према НАТО-у и које ћемо да испунимо у складу са Резолуцијом 1244“.

-Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира, оне који желе да Срби буду мало тиши, а не тако гласни, када буду исељени. То се неће догодити. Немам ништа више да кажем, нека размишљају, то је све што имам да им кажем или нека тврде да је блеф, реалност, овако или онако, потпуно ми је свеједно - рекао је предсгедник Србије. Што се тиче предстојећег разговора са премијером привремених приштинских институција, Вучић је рекао да сматра да је сваки разговор бесмислен док ухапшени Срби не буду пуштени као и повучене, како је рекао, бесмислене мјере.

Рекао је да је српска полиција упутила Еулексу предлог да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. у административном појасу према КиМ, далеко у дубини територије централне Србије.

-Ми њима нудимо, ајде ви стручњаци из Еулекса иако вам то није мандат, дођите у Београд, понесите вашу машину, поведите вашег стручњака. Ми вам дајемо људе који су их ухапсили. Ако прођу полиграфско тестирање да су ухапсили та лица, питајте их где су их ухапсили. Нећемо им дати податке о нашем кретању, али да ли су их ухапсили и на којој територији - испитајте их полиграфски и обавестите светску јавност да ли лажемо или не - рекао је Вучић на конференцији за медије.

Нагласио је да не може да утиче ни на писање приштинских медија, али ни на ставове Приштине и дела међународне заједнице.

-Ми њихове лажи да спречимо, нећемо. Ни Западне ни албанске. Јер они раде заједнички посао. Једини за кога могу да кажем да није био некоректан су НАТО команда и Кфорови војници  - рекао је Вучић. Нагласио је да се “увек се прича о деескалацији и о две стране“.

-Било је речи о томе шта ради Приштина, јер има одговорних земаља. Посебно бих желео да се захвалим нашим мађарским пријатељима и то је негде подразумевајуће, јер су нам истински и искрени пријатељи. Али желим да се захвалим и једној земљи која показује више фер однос у оквиру Квинте него раније. То је Италија. И заиста им хвала, јер ми се чини да разумеју каква је ситуација. А о осталим земљама боље да не говорим - навео је Вучић.

О нападу на дјецу у Житковцу

Александар Вучић изјавио је да се на КиМ догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.

Вучић је на конференцији за медије рекао да су јуче насилно зауставили брата и сестру и да су Кристијана ударали ногама по телу и оборили на земљу, држали га у клечећем ставу, док су Дару оборили и вукли по земљи.

-Када је дошла њихова мајка Марија, са којом сам јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина на коленима држе на земљи, ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала. Ти тзв. полицајци, лажни, рекли су да су све заустављали са кацигама и капама, па је ваљда требало да се иживљавају над њима. Замислите, деца од 15 и 17 година имала су капе и возила квад, па су мислили да су то опасни терористи, па су решили да се обрачунају са децом као у филмовима”, рекао је Вучић.

Казао је да та деца имају и мањег брата и да је то био велики шок за њега. “Много година уназад покушавамо да сачувамо мир и стабилност и да економски напредујемо, наша је земља заиста дала све да то тако и буде, да чувамо мир, да земља најбрже напређује у својој историји, то су чињенице. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран патнер западним силама и налазимо се на европском путу, отворено говорим, никада нас нису на такав начин посматрали. Уколико не бисмо служили по сваком њиховом захтеву беспоговорно и безусловно, како то воле да кажу, увек бисмо ми били кривци, па макар никакве кривице немали”, рекао је Вучић. Говорићу о ономе што је преостало да учинимо, јер излаза више немамо, додао је Вучић.

Александар Вучић указао је данас да ниједан Албанац од почетка године није ни убијен, нити рањен, нити теже повријеђен, док нема ни истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а ухапшени Радош Петровић и Обреновић испребијани и даље у притвору.

Вучић је на конференцији за новинаре у Предсједништву указао и на друге случајеве.

-Браћа Стефан и Милош Стојановић упуцани су у Готовуши од стране припадника КБС Азема Куртаја. Претпоставили бисте када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, да тај неће скоро изаћи из затвора, а не притвора, тај човек је у тобоже кућном притвору, у ствари је у нечему што није чак ни прави кућни притвор, де факто на слободи - рекао је Вучић.

Такође је навео да је Миљан Делевић упуцан на бистричком мосту 23. јануара, наводећи да је метак тада окрзнуо и Душана С.

-Нико никада није одговарао, нико се не налази ни у кућном, нити у било каквом другом притвору- истакао је Вучић.

Према његовим ријечима, такозвана Косовска полиција је пуцала на Милана Јовановића из Звечана код нелегалног пункта на бистричком мосту кад је носио шерпе и лонце.

-Подсетићу вас да је КПС у првом тренутку рекао да се то није десило и да је то српска измишљотина. Нико из света, ни Еулекс ни они који су за то задужени, нису реаговали. Ћутали су као заливени, пустили да то прође - рекао је Вучић. Даље је навео да, када су докази јасно показани, онда су рекли: “Извините, мало смо пуцали”. -Онда су рекли да су отворили истрагу, па су њих тројица били у кућном притвору, један у тобож правом притвору. Нећете веровати, нико није крив, нико више није у притвору - указао је Вучић. Навео је да је Куртијева полиција са два метка у леђа упуцала 29. маја Драгишу Гаљка кога је посјетио у болници у Београду.

-Је л’ ви можете да верујете да уопште нема истраге по том питању? Не постоји ниједна територија у свету, полиција која такво дело не гони по службеној дужности. Јел’ можете да верујете да су ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић истог тог 29. маја оптужени за кривично дело тероризма, хулиганизам, да људи ништа нису урадили - навео је предсједник Србије.

Каже да је су му представници НАТО-а рекли да знају да ти људи ништа нису урадили, али су их предали косовској полицији, јер, како су рекли, морали су то да учине по њиховим захтјевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана