Вучић: Ускоро српска резолуција у америчком Конгресу

Срна
Вучић: Ускоро српска резолуција у америчком Конгресу

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је у наредних мјесец и по дана српску резолуцију у америчком Конгресу и одбацио наводе из писма неколико америчких конгресмена, бошњачких и албанских лобиста, да је Србија дестабилизујући фактор на Балкану.


Вучић је истакао да ће више конгресмена у САД ускоро потписима подржати “српску резолуцију” него што их је потписало писмо америчком предсједнику, те указао да то неће бити конресмени само из једне странке.

Он је подсјетио да је то писмо потписало пет-шест конгресмена само из Демократске странке у САД, а да ће већ у наредних мјесец и по дана бити прилике да се види колики ће број конгресмена да потпише “српску резолуцију”.

“Много већи број до тога, да се види колико пријатеља Србија има у америчком конгресу”, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је нагласио да Србија мора да подржи право српског народа да буде свој на своме, да има право да користи своје писмо, језик, иде у своје цркве, исповиједа своју вјеру.

“Ако хоћете да се Србија одрекне свога народа свуда и тиме постане жстабилизујућиж фактор, ја то нећу. Као председник Србије бићу уз наш народ, не кршећи права ниједне земље, не мешајући се унутрашња питања других земаља од Црне Горе до БиХ”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија апсолутно стабилизујући фактору у региону и да је то својим изјавама потврдио и замјеник помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар.

У вези са информацијама да амерички предсједник Џозеф Бајден на Самит демократије није позвао Србију, нити самопроглашено Косово, Вучић је рекао да нису позвани ни Русија, Кина, Мађарска, Пољска, БиХ....

Говорећи о трагању за несталим крајишким Србима из Хрватске током рата, Вучић је рекао да се ради на томе и да постоји неколико локација за које Србија зна, те да ће са Хрватском наставити да ради на проналажењу несталих лица.

“Нешто је више несталих Срба, него несталих Хрвата, и то је нешто о чему се упорно ћути у хрватској јавности, јер они не желе да кажу да су то све њихови држављани, иако је реч о Србима који нису желели да живе у независној држави Хрватској”, рекао је Вучић.

Поводом синхронизованих напада на Србе на Косову и Метохији и на Републику Српску, Вучић сматра да је циљ потпуни слом Србије.

Коментаришући информацију да је Црна Гора скинула са листе о забрани уласка у земљу име његовог сина Данила, Вучић је појаснио да је његовом сину био забрањен улазак без икаквог разлога, као и Душану Савићу и неким другим лицима из сфере културе и умјетности.

“Могуће да су то урадили зато што је два пута присуствовао литијама у Црној Гори, а могуће да је неко мислио да је то најбољи начин да покажу како да се односе према председнику Србије”, рекао је Вучић.

За изјаве црногорског предсједника Мила Ђукановића о наводном “великосрпском национализму”, а премијера самозваног Косова Аљбина Куртија да Србија спрема трећи балкански рат, Вучић је рекао да постоји тајкунско-мафијашки-криминални савез на Балкану који “мора” да сруши Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана