Вучић уручио стипендије “Доситеја” најбољим студентима Београдског универзитета

Танјуг
Вучић уручио стипендије најбољим студентима Београдског универзитета
Foto: Тањуг | Вучић уручио стипендије најбољим студентима Београдског универзитета

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић уручио је синоћ, на свечаности у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца, стипендије Фонда за младе таленте “Доситеја” најбољим студентима Београдског универзитета.

Ове године додијељено је скоро 1.500 стипендија, од којих је 609 студентима Универзитета у Београду.

Циљ Фонда је да подржи изузетне младе људе и прижи им прилику да унапређују свој дар, усавршавају образовање и подижу амбиције.

Стипендије “Доситеја” се додијељују за изванредне резултате и достигнућа у образовању, као и за надареност која плени посебношћу и отвара мноштво неограничених могућности за изузетан успјех.

Свечаности присуствовао је и министар омладине и спорта Вања Удовичић, који је и предсједник Фонда, те министар просвјете Бранко Ружић.

Добитница стипендије, студенткиња завршне године Медицинског факултета с просјечном оцјеном 10, Лидија Микић честитала је свим стипедистима и нагласила да стипендија представља подстрек и мотивацију за генерације које долазе.

“Доситеја пружа руку свима нама у периоду када тек треба да стварамо свој пут”, рекла је Микићева.

Јована Матејић, која је завршила етнологију и антрополигију са просјеком 10,00, каже за Тајнуг да је заиста срећна што је добила ову важну награду која је круна њеног образовања и рада.

“Етнологија је моја љубав и желим да мотивишем младе да изучавају и да се баве и сопственом и другим светским културама, јер само са кључем мулиткултуралости можемо да живимо у 21 веку”, рекла је млада Београђанка.

Вида Давидовић са Факултета драмске умјетности добила је, како каже, Доситеју поред просјека 9,80 и због референци - рада у позоришту, јер је већ имала премијеру своје представе на затварању Фестивала студентског театра.

“Изузетно ми је драго што сам добила стипендију, много ми значи као подстрек и мотивација. Увек је лепо и пријатно када видите да се ваш труди и учење исплати”, рекла је Давидовићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Све је ствар организације и нађе се времена за све, за дружење и учење и креативни умјетнички допринос, навела је млада Бањалучанка.

Милена Момчилов из Неготина завршила је Правни факултет на БУ са просјечном оценом 10,00, а тренутно је, како каже, на мастеру на истом факлутету где изучава трговинско право.

Жеља ми је да се бавим науком једног дана, рекла је Милена за Тањуг након свечаности на којој је најбољима предсједник Србије Александар Вучић уручио Доситеје.

Предраг Гроздановић на мастеру на Саобраћајном факлутету, такође изражава радост због признајна.

За успјех је важно да се човјек добро организује, каже будући асистент да Саобраћајном факутету из Лајковца, који је основне студије завршио са просеком 9,98, живећи у студенском дому.

Вучић: Држава рачуна на вас,будите најбољи део друштва

Предсједник Александар Вучић поручио је најбољим студентима Универзитета у Београду, добитницима стипендија Фонда “Доситеја”, да држава рачуна на њих, а да је на њима да буду најбољи дио нашег друштва.

Вучић се синоћ у обраћању на свечаности присјетио да је и он прије 30-ак година постао стипендиста Фонда за развој научног и умјетничког подмлатка, и, како каже, иако није постао ни научник, ни умјетник, једну ствар је разумио - да они сада имају обавезу да буду најбољи дио друштва.

Најавио је да ће висина стипендије, која сада износи 30.000 динара, бити већа сљедеће године.

Вучић је рекао да нико не мисли да је држава са 30.000 динара стипендије превише помогла, да је “спасила планету”, нити да су надлежни због тога заслужили ордење и споменике, али је држава урадила једну важну ствар.

“Не зато што ће то вашим родитељима да олакша улагање у вас, јер су они заслужни за ваше успехе, већ зато што то ствара обавезу - да, када добијете ту потврду од државе, видите да држава на вас рачуна, са више одговорности бринете о својој земљи, да се на сваком месту понашате најодговорније”, поручио им је Вучић.

Морате да будете најбољи дио друштва, да својом марљивошћу, одговорношћу, радом и посвећеношћу увек побјеђујете.

“И видећете једно невероватно правило, а то је да ће увек они који су најбољи, бити најбољи. Потребно је да сањате највеће снове, јер без њих нема ни великих дела. Молим да своју озбиљност још унапредите, увећате, како бисте били још успешнији и држава имала још више користи”, рекао је Вучић.

Казао је да вријеме пред нама није лако.

„Време у свету је другачије од оног у којем смо живели, то је време у којем ће информатика и роботика доминирати, а не традиционалне ставри. То је време које се мења сваког дана. Ви можете то да пратите”, подвукао је он.

„Уверен сам да та мала подршка државе може само да значи да добро разумете колико сте важни, значајни, али и да на то умете да узвратите, не што ћете било шта лепо да говорите о држави, већ је ваша обавеза да наша држава буде боље место за живот и за будуће генерације”, нагласио је Вучић.

Рекао је да није никаква флоскула и празна прича када се говори о важности улагања у младе.

То је, каже важно, јер ће млади данашњице олакшати будућим генерацијама.

„Има овде будућих најбољих правника, политиколага, физичара, хемичара, медицинара. Сви сте ви потребни. Као што се већ један број враћа у земљу, молим вас да останете”, нагласио је он.

Истакао је да ће држава гледати да примања буду већа, и додао да то зависи и од њих и њихових способности.

Указао је да је од Шимона Переза чуо научио да земље, у којима се не разуме да дјеца морају да уче да раде, буду одговорнија и посвјећенија, и да одрасли морају да уче сваког дана, неће имати будућност.

„Желим вам да радите и учите, опростите другима што сте себи, да будете добри људи, да бринете о нашем друштву и волите Србију”, закључио је Вучић.

Министар Удовичић је поручио да је од 2014. године до данас уложено више од 40 милиона евра у подршку више од 20.000 студената.

“Обарамо све рекорде у свим областима, и када имамо никада већи број инвестиција, никад више инвестиција у вас најталентованије, јер једно не искључује друго. Ви сте истинска снага наше земље, а држава је ту да вам пружи подршку”, рекао је Удовичић, уз захвалност свима који помажу Фонду за младе таленте.

Свечаност на Коларцу почела је извођењем студентске химне “Гаудеамус игитур”, у извођењу хора “Мокрањац”, а приказан је и кратак филм “200 најзнаменитијих Српкиња и Срба”.

Удовичић добитницима Доситеје: Наставите да померате границе

 Председник Фонда за малде таленте и министар омладине и спорта Србије Вања Удовичиц поручио је синоћ најбољим студентима и стиденткињама - добитницима стипендије “Доситеја”, да наставе да буду неустрашиви, са жељом да померају границе и да увек кажу да могу.

“Померајте границе тамо где су ваши снови, сањајте снажно и имајте на уму да историја памти, садашњост обликује, а да сте будућност ви”, рекао је Удовичић на свечаности у Коларчевој задужбини на којој је предсједник Србије Алексанар Вучић уручио плакете најбољима меду најбољима.

Удовичић је подсјетио да је повећан број стипендија и њихов износ и да их је ове године додјељен рекордни број - 1.500.

Добитницима је поручио да буду неустрашиви, да немају изговор за препреке, да никада не кажу нећу и не могу, већ желим и могу.

“Померајте границе тамо где ви сматрате да су оне достојне вас, јер ви најбоље знате шта су жеља и глад за успехом”, рекао је Удовичић.

Нагласио је да се Фонд трудио да буде део акдемског усаврашавајна студената да им буде мали подстрек и мотив, али и да препозна све што су чинили и радили да би данас били овде.

“Данас вас рекордних 1.500 чини апсолутну елиту меду студентима.”, додао је Удовичић.

Министар је поручио да је од 2014. године до данас уложено више од 40 милиона евра у подршку више од 20.000 студената.

“Да бисте остварили најбоље резултате, ма колико је појединац јак, важан је тим”, рекао је Удовичић и затвалио председнику и премијерки који су препознали значај Фонда и допринјели својим деловањем да данас обарамо све рекорде.

“Обарамо све рекорде у свим областима, и када имамо никада већи број инвестиција, никад више инвестиција у вас најталентованије, јер једно не искљуцује друго. Ви сте истинска снага наше земље, а држава је ту да вам пружи подршку у сваком кораку и академским достигнућима “, рекао је Удовичић.

“Ви сте најбољи међу најбољима”, рекао је министар и додао да је иза нас је академска недеља.

Иза нас је, како је рекао, недјеља поноса, отргли смо из заборава оне које су у свјетску историју уписали Србију.

“Поносимо се вама, желимо да будемо део вас и да вам помогнемо да славите име наше земље”, рекао је министар.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана