Вучић уручио Орден заслуга жандарму Јевремовићу: Храброст је у свакоме од нас

Танјуг
Вучић уручио Орден заслуга жандарму Јевремовићу: Храброст је у свакоме од нас

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић уручио је данас припаднику Жандармерије Милошу Јевремовићу Орден заслуга за одбрану и безбједност првог степена.

Јевремовић је Орден примио у Предсједништву Србије гдје је дошао са својом породицом, а додјели је присуствовао и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Јевремовић ке, након што је примио Орден, рекао да храброст долази у многим облицима, као и да признање које је добио носи дубоко значење, не само њему већ, како је навео, свим припадницима Жандармерије и Министарству унутрашњих послова (МУП).

-Храброст није само особина појединца, већ и одраз снаге и подршке заједнице која стоји иза њега -рекао је Јевремовић. Он је захвалио породици, предсједнику државе, ресорном министру, својим колегама, љекарима и медицинским радницима који су били уз њега током опоравка и пружали му подршку.

-Храброст, пожртвованост и преданост су особине које ћу носити са собом и у будућности, настојећи да будем достојан овог признања. На крају желим да поручим свима да храброст долази у многим облицима и да сваки чин храбрости, ма колико се чинио малим, може да има огроман утицај. Храброст је у свакоме од нас и заједно можемо да градимо бољу и сигурнију будућност - закључио је Јевремовић.

Јевремовић је тепко повријеђен 29. јуна у терористичком нападу испред амбасаде Израела у Београду, када је погођен из самострела у врат. Нападач је идентификован као Милош Жујовић (25), вјерско име Салахудин, конвертит из Младеновца, који је прешао да живи у Нови Пазар. Јевремовић (34) је у самоодбрани пуцао на Жујовића, који је преминуо од задобијених повреда.

Александар Вучић изјавио је да је Јевремовић оличење свих врлина које се очекују од људи који чувају државу.

-Своју дужност обавља часно и професионално. Наша земља, Република Србија, као и породица Милоша Јевремовића морају да буду поносни - поручио је Вучић на церемонији одликовања у Предсједништву.

Како је додао, Јевремовић је истовремено и херој и жртва у једној трагедији која није измакла ни Београду, а која је глобалног карактера и назива се тероризам.

Ћ-Та појава собом повлачи одређене консеквенце какве раније у претходним вековима није. Ти људи који проводе најтеже акте против сигурности и безбедности доживљавају себе као велике звезде. Човек који је извршио ово недело сличан је свим онима и из САД-а и широм Европе који мисле да тиме остављају неки већи и значајнији траг од трага обичног злочинца. И безумни који је само стрелом замало убио Милоша Јевремовића је то мислио. И сви они имају нешто заједничко. Мисле да су популарни, велики, звезде и кроз своје видеоклипове излажу планове - навео је Вучић. Предсједник је додао да је „зато потребно да у земљи имамо људе који су у стању да штите грађане Србије“.

-За нас је веома важно да зауставимо промоцију насиља, од онога што видимо на улицама до онога што видимо на друштвеним мрежама. И то није лак задатак. Суочени са претњама свеопштег рата у данашњем свету, тероризмом, мораћемо ћемо даље да јачамо наше снаге безбедности - рекао је Вучић.

Додао је да су примјери људи попут Јевремовића они на које ће се Србија ослањати у тој тешкој и веома опасној и окрутној борби.

-Наши људи морају да буду присебни, стрпљиви, трпељиви, озбиљни, одговорни, веома добро обучени, изузетно професионални и они то могу да победе. Наш задатак је да Србија буде једна од најбезбеднијих земаља у свету, једна од најбезбеднијих земаља у Европи - рекао је Вучић.

Додао је да тај задатак обухвата сигурност улица, људи и објеката. -Зато је важно да и својом пажњом, да и својим односом улажемо у будућност ових људи, и њихових породица, а онда да од њих тражимо да изврше најтеже могуће задатке - рекао је Вучић.

Он је захвалио Јевремовићевој породици као и његовим командирима и командантима и свима у Министарству унутрашњих послова.

-Желим да се захвалим свима који су вас подржавали и који су бдели поред вашег кревета, не знајући како ће све да се заврши и бринули о вашем животу и знали колико сте велики посао урадили - рекао је Вучић.

Он је нагласио да добијање оваквог ордена представља додатну одговорност за Јевремовића.

-Ви више не представљате само себе и не представљате само Жандармерију, већ представљате и државу Србију у најважнијем смислу те речи  закључио је Вучић.

 Он је додао да је сазнао да ће породица Јевремовић добити принову. -Павле и Касја добиће брата или сестру. Тако да је то још једна дивна вести за породицу, свакако и за целу нашу земљу - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана