Вучић уручио одликовања поводом Дана државности

Танјуг
Вучић уручио одликовања поводом Дана државности

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење је велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

На свечаности у Палати Србија предсједник Вучић је поручио да је Сретење и наш буквар и читанка, вријеме преиспитивања, вријеме јединства нашег народа, ма гдје да живи - у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Словенији, Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Русији, Америци...

Он је подсјетио да је то дан када је велики вожд, а народни човјек Црни орђе подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљући Милошу Велику и Димитрију Давидовићу Србија донијела модеран и либеран устав - устав испред свог времена.

"Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке, али гледајући у њих, Србија је загледана и спремна да ради за будућност своје дјеце.

"Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију, ово је празник који надахњује наш народ на распетом КиМ и који му даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже", поручио је Вучић

Овај дан, наводи, даје енергију и нашем народу у Црној Гори, неретко, каже, заборављаном од матице, а који је опоменуо да не угрожавајући било кога чувају српски идентитет.

Вучић је честитао Сретење и грађанима у Републици Српској и поручио да су сви наши празници и њихови празници.

"Истом роду припадамо, и то нико не може и нема право да нам одузме", рекао је Вучић.

Данас додјелом признања, каже Вучић, држава каже "хвала" јунацима нашег доба који су живјели не само за себе, већ и за наш народ и нашу земљу.

"Почаст се не одаје за оно што је неко постигао, него што је неко дао. Управо због тога смо данас овде да одамо почаст онима који су тако несебицнцо давали овој земљи и нашој заједничкој будућности, али и оним странцима који су подржавали ову земљу и који су били уз њу", рекао је Вучић.

Данас се, каже, одаје почаст храбрости, оној храбрости у директној пропорцији са величином задатка, а тај задатк се зове Србија.

"Дати Србији не тражити ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу, је нешто највише што неко може да уради. Зато данас онима који су урадили за Србију, Србија одговара захвалношћу и највећим признањем који може да пружи", рекао је Вучић.

Додаје да имена људи који данас примају признање никада неће бити заборављена, већ ће бити уписани у вечну књигу части и храбрости и бити путоказ свима који сањају о великим дјелима.

Вучић је захвалио свима који су српску културу и умјетност прославити по свијету, љекарима који су се сваког дана борили за животе борили, а неки у тој борби и свој живот изгубили.

"Србија то никада неће да заборави и увек ће вам бити захвална", рекао је Вучић.

Међу награђенима који су у Палати Србија добили одликовања су режисер Емир Кустурица, фронтмен групе "Рибља чорба" Борислав Бора орђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и све Русије Кирил.

Њега је председник Вучић одликовати Орденом Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.

Орденом Републике Србије на ленти предсједник је одликовао Јурија Борисова, који је данас у званичној посјети Београду, као и замјеника председника Владе РФ и Прокописа Павлопулоса, бившег предсједника Грчке.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра и пекиншки Институт за генетска истраживања.

Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету УБ и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звијезде првог степена добили су Предраг Гаге Антонијевић, музичар Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, као и сликара Милан Циле Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић.

Орденом Карађорђеве звијезде другог степена награђен је проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звијезде трећег степена, поред осталих, добила је сценаристкиња "Даре из Јасеновца" Наташа Дракулић.

Сретењско признање добили су и деветоро кинеских љекара који су се у Србији, раме уз раме, борили против ковида 19 са српским здравственим радницима.

Златном медаљом за изузетне заслуге и лично херојство у лијечењу и заштити становништва Србије постхумно су одликовани: др Анђелка Бачванин, др Александар Јовановски, др Југослав Грубор, др Бора Евтов, др Светлана Вукчевић, др Славиша Несторовић, др Слободан Козаковић, др Мирјана Вигњевић, др Слободан Благојевић, др Миодраг Јоровић, др Данијела Гордић, др Богдан Дејановић, др Рената Саић Еминовић, Марко Бјелица и Слађана Миленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана