Вучић: Уравнотежене везе са западом, Кином и Русијом

Срна
Вучић: Уравнотежене везе са западом, Кином и Русијом

БЕОГРАД - Београд ће наставити да одржава уравнотежене везе са Западом, Кином и Русијом док настоји да се придружи Европској унији и постигне рјешење са самопроглашеним Косовом, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Он је у интервјуу Ројтерсу уочи парламентарних избора рекао да је Србија спремна да разговара са Приштином “добре воље” и “без временског оквира”, али да узајамно признање није на дневном реду.

“Спремни смо за разговоре, али не са белом заставом. Дијалог је добродошао ако је то дијалог у којем може да се види шта је могуће, шта је компромис”, рекао је Вучић.

Он је додао да Србија “верује да је у најбољем интересу Албанаца /са Косова/ и међународне заједнице да се разговара о слободном протоку капитала, људи у услуга”.

Вучић је изјавио да вјерује да ће његова Српска напредна странка освојити већину гласова на изборима 21. јуна.

Он је додао да Београд не планира да бира између Русије, природног словенског и православног савезника, и ЕУ, главног трговинског партнера Србије, те Кине.

“Ми имамо своју агенду, једну столицу, не две. Како можемо да кажемо жНека живи Хонг Конг и нека живи Тајванж, а потом да очекујемо подршку Кине нашем територијалном интегритету, да не помињем да су они наши пријатељи који су нам помагали”, рекао је предсједник Србије.

Вучић је себе описао као “еврореалисту” и додао да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије.

“Поред заједничких вредности, 67 одсто наше трговинске размене је са ЕУ”, закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана