Вучић уприличио свечани дочек за предсједника Француске

Танјуг
Вучић уприличио свечани дочек за предсједника Француске

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате "Србија" предсједника Француске Емануела Макрона уз највише државне почасти.

Француском предсједнику је приређен свечани дочек уз почасни строј гарде и уз интонирање химне Француске и Србије.
Поред Вучића, Макрона су дочекали и предсједник Владе Милош Вучевић и министри у Влади Србије - Синиша Мали, Братислав Гашић, Александар Мартиновић, Тања Мишчевић, Јелена Беговић, Дубравка Ђедовић Хандановић, Горан Весић, Хусеин Мемић, Ирена Вујовић, Златибор Лончар.

Након свечаног дочека услиједиће састанак двојице предсједника, послије чега ће од 19.40 сати бити церемонија размјене потписаних билатералних докумената у присуству двојице предсједника у сали Југославија у "Палати Србија".

Двојицу предсједника обратиће се медијима у 19.45 часова када су планиране изјаве за медије.

Предсједник Француске стигао је у дводневну званичну посјету Србији, са циљем да се даље продубе билатерални односи и сарадња у области привреде, здравства, енергетике и културе, потврђено је Танјугу у Предсједништву Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је раније да је од великог значаја што ће са предсједником Француске Емануелом Макроном разговарати о веома битним питањима, укључујући војно-техничку сарадњу.

Вучић је рекао да није све завршено када је ријеч о војно-техничкој сарадњи и куповини авиона "Рафал" и да "није то више питање цијене, то је питање одређених гаранција".

Предсједник је говорио и о другим сегментима Макронове посјете Србији.

- Погледајте како је посјета подијељена. Ићи ћете у посјету 'Шнајдеру', што значи позив на сарадњу у области иновација, науке, технологије, вјештачке интелигенције и долазак нових француских инвеститора. Обилазак онога што је важно на аеродрому, завршни радови, јер наш аеродром постаје највећи ваздушни хаб у овом дијелу Европе, рекао је Вучић.

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ће током посјете француског предсједника Емануела Макрона Србији бити потписано много важних докумената из области енергетике, развоја, културе, одбране, готово свих сфера друштвеног живота.

Вучић и Макрон ће разговарати и о питањима у вези са вјештачком интелигенцијом (АИ), будући да ће Србија преузети предсједавање Глобалним партнерством за вјештачку интелигенцију, а да је Француска домаћин самита АИ који ће се одржати у Паризу у јулу 2025. године.

Такође, Макрон ће посјету искористити како би поново потврдио подршку Француске европском путу Србије.

Макрон у Србију долази на позив предсједника Србије Александра Вучића, а како је речено Танјугу, дијалог и сарадња између Француске и Србије су наставили да јачају, што је још једном показала званична посјета предсједника Вучића Француској у априлу 2024. године.

Посљедњи пут Вучић и Макрон су се срели током Олимпијских игара у Паризу, гдје је Вучић присуствовао пријему за свјетске лидере у Јелисејској палати.

Актуелни француски предсједник први пут је био у званичној посјети Београду у јулу 2019. године када су двије земље обиљежиле 180 година од успостављања дипломатских односа.

Макрон је изјавио данас да поново долази у Србију са једноставном поруком - Европској унији и њеним земљама чланицама потребна је снажна и демократска Србија у њиховом окриљу и Србији је потребна једна снажна и суверена ЕУ да брани и промовише њене интересе, уз поштовање свог идентитета.

Француски предсједник је написао у ауторском тексту за данашњу "Политику" да његова посјета Београду представља нову етапу за билатералну сарадњу, стратешко партнерство које се гради и да је то једна порука повјерења заједничкој будућности.

Другог дана посјете, 30. августа, Макрон ће отићи у Нови Сад гдје ће у 10.30 часова посјетити Галерију Матице српске и обићи нове поставке.

Од 11.15 часова очекује се обраћање предсједника Вучића и предсједника Макрона на Форуму о младима и вјештачкој интелигенцији у компанији "ИнГрид- Шнајдер Електрик ЛЛЦ" у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана