Вучић о дешавањима на КиМ: "Тражићемо од Кфора да омогући распоређивање српских снага"

ГС
Вучић о дешавањима на КиМ: "Тражићемо од Кфора да омогући распоређивање српских снага"

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић, који се обраћа јавности због посљедњих догађања на Косову и Метохији, изјавио да је указао међународним партнерима на безобзирност Приштине, поводом хапшења полицајца Дејана Пантића, са чијом је супругом Сузаном је разговарао. Предсједник је истакао да је усаглашен текст захтјева који ће бити послат команданту Кфора за повратак одређеног броја припадника српске војске и полиције на територију КиМ у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

-Усагласили смо текст којим ћемо у складу са Резолуцијом  1244 упутити захтев команданту Кфора да обезбеди распоређјивање припадника војске и полиције на територији КиМ, одлука Владе биће донета у понедељак или уторак -истакао је Вучић. 

 Вучић је истакао да су Срби 10 година поштовали договор и Бриселски споразум, док Албнаци нису и да сада Аљбин Курти каже да је захтев за формирање ЗСО у дијалогу детињаста жеља и да то можемо да добијемо само ако признамо Косово.

"Пошто ћемо бити изложени таквом притиску без обзира на цену да ли да их признамо или допустимо улаз у УН - нисам толико глуп колико неким изгледам и нећу то привхатити. Не пада ми напамет, мораће да испуне оно што су потписали у Бриселском споразуму", истакао је Вучић.

Како је рекао, биће и он и цијела Србија изложени жестоким нападима и  пристицима споља, не само хирбирдним ратом којем смо били изложени и до сада, већ до сада највећим и  најтежим могућим пристицима.

"И то могу да очекујем већ од 17. децембра када буду преставници  Немачке, Француске, Америке и Брисела буду у Београду и када ми буду 'објаснили' како морамо да се понасамо и ако не шта ће да буду последице", рекао је Вучић.

Приштина је погазила Вашингтонски споразум у потпуности, пошто 15. децембра у Бриселу подноси захтев за чланство у ЕУ."То је за нас веома непријатан догађај и кршење Вашингтонског споразума", истакао је Вучић.

Упутио је, каже, писмо предсједницима и премијерима пет земаља које нису признале самопроглашену независност Косова, јер пријем могу да траже само државе, а Косово то није.

"То су наши пријатељи, верујем да ће писмо нешто значити", додао је предсједник.

"Мислим да ово не одговара Американцима, већ неким другима"

Предсједник је оцјенио да ова ситуација на КиМ Американцима не одговара, али да неким другима одговара, и не вјерује да је Курти све сам смислио.

Вучић је истакао да жестоке спољне притиске на Србију очекује већ од 17. децембра.

Тада ће, каже, представници Њемачке, Француске и САД и ЕУ заједно бити у Београду да објасне како морамо да се понашамо, и какве ће бити посљедице ако се не понашамо тако.

"Наша борба тек предстоји, показали смо сваку жељу за компромисом, а они су учинили све да онемогуће нормалан живот Срба на Косову и Метохији", поручио је председник.

са Резолуцијом СБ УН 1244.

"Мислим да ово не одговара Американцима, већ неким другима"

Председник је оценио да ова ситуација на КиМ Американцима не одговара, али да неким другима одговара, и не верује да је Курти све сам смислио.

"Жестоки притисци на Србију већ од 17. децембра"

Вучић је истакао да жестоке спољне притиске на Србију очекује већ од 17. децембра.

Тада ће, каже, представници Немачке, Француске и САД и ЕУ заједно бити у Београду да објасне како морамо да се понашамо, и какве ће бити последице ако се не понашамо тако.

"Наша борба тек предстоји"

Наша борба тек предстоји, показали смо сваку жељу за компромисом, а они су учинили све да онемогуће нормалан живот Срба на Косову и Метохији, поручио је председник.

"Затражићемо од Кфора повратак наших снага"

Усагласили смо текст који ћемо упутити команданту Кфора, којим ћемо затражити повратак наших снага безбедности на КиМ, најавио је Вучић.

"Одлука Владе, у складу са оним што смо данас договорили са председницом Владе, биће донета у понедељак или у уторак", навео је Вучић.

"Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 потврђено је да ће договореном броју српског војног и полицијског особља бити допуштено да се врате на КиМ да би обављао функције, како су наведене у анексу 2. До данас са Кфором нису вођени разговори о повратку Војске и полиције Републике Србије", прочитао је Вучић део усаглашеног текста.

Истакао је да "нема илузија и да зна да ће они тај захтев да одбију".

"Правнички језик је овде врло прецизан, па ћемо онда да видимо даље кораке, али је добро, да нам једног дана не би рекли да никада то нисмо тражили и да никада ниједна Влада и нико није смео то да пита, зато што су нам држали секиру над главом и рекли 'питате ли то, ви сте готови' и онда знате да следи хибридни рат против вас и ваше владе", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана