Вучић: Убице неће никада изаћи на слободу

ГС
Вучић: Убице неће никада изаћи на слободу

БЕОГРАД - Предсjедник Србије Александар Вучић још једном је поновио да починиоци злочина у школи “Владислав Рибникар” и у Младеновцу неће угледати свjетлост дана, односно да ће остати у затвору до краја живота.

- Протесте траже они који од нас траже да одмах пустимо дете монструма, да га вратимо родитељима, да је све у реду, па да дочекамо да следећи пут убије исто. Ја сматрам да озбиљна држава то не сме да дозволи, да ли имамо прописе овакве или онакве, правници нека се баве тиме -рекао је Вучић за РТС.

Осим спуштања границе за кривично - правну одговорност са 14 на 12 година, предсjедник је рекао да ће се разговарати и даље са стручним људима и удружењима како би се видjело шта је то што још може да се уради.

Вучић je изавио да је држава спремна да разговара са стручњацима о свакој мjери која се предлаже, па и о увођењу КД врата и нагласио је да ће број психолога и педагога бити увећан као и да ће, захваљујући полицијацима који ће од данас бити у школама, вршњачко насиље бити смањено између 70 и 80 одсто.

- Спремни смо да разговарамо о КД вратима са родитељима, који их предлажу, али хоћемо ли у сваки тржни центар или у сваки парк ставити КД врата, на свако место, то није више живот, али сам спреман да саслушам стручњаке, ако треба купићемо за све школе свих 1.800 КД врата, толико новца имамо и много више - рекао је предсjедник Србије за РТС.

Имаћемо, како је нагласио и повећан број педагога, психолога, разговараћемо са стручњацима, друштвима јер они, како је рекао, знају боље него политичари.

- Не постоји мајка која се не радује да ћемо имати полицајца који ће моћи у сваком тренутку да доведе подршку и појачање, што ће смањити вршњачко насиље, а наша је процена између 70 и 80 одсто - рекао је Вучић и додао да ће до краја године 1.200 полицајаца чувати школе, да већ од данас крећу патроле око школа, тржних центара, паркова...

Према његовим ријечима, то је веома значајно, посебно у овом тренутку када постоји опасност од понављања, када, како је додао, психопате мисле да је дошао њихов тренутак. Предсједник је подсјетио да уз све, постоје и секте, те да моли грађане да не зову и не пријављују лажно полицији, јер су то људи који раде даноноћно.

- Можете мислити и какав је пакао на друштвеним мрежама и то треба контролисати - рекао је Вучић и подсјетио да је дијете из Панчева подржало убицу само због прегледа, лајкова.

- То је речено истражним органима, станете и не верујете - рекао је он и нагласио да су мјере које ће Србија спровести дугорочне, али да, како каже, да се не смије дозволити да сами себе заробимо, јер се такве монструозне ствари дешавају свуда у свету.

Подсјетио је на Њемачку када је 2002. године у гимназији убијено 19 особа, у САД је са јучерашњим било укупно 190 масовних убистава, више него дана у овој години.

Према његовим ријечима, свему додатно доприносе социјалне мреже.

- Треба да видимо како грађане и децу да заштитимо што више - рекао је Вучић и навео да је у Лесковцу 2002. године убијено седморо, у Јабуковцу 2007. десеторо, у Малој Иванчи 13.

- Ова трагедија је посебна, јер је убијено много деце, посебна је, другачија, забринула је сваког родитеља у земљи више него било шта друго, иако је у Иванчи страдало више - рекао је он.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана