Вучић: Убедљиво најтежи дан за Србију

Танјуг
Вучић: Убедљиво најтежи дан за Србију

БЕОГРАД - Предсjедник Александар Вучић изјавио је да је данас најтежи дан за Србију по питању корона вируса и да је до вечерас забиљежен убедљиво највећи број заражених.


“Данас поподне, до вечерас у 20.30 је најтежи дан за Србију”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Он је навео да је тренутно 4.800 обољелих у болницама, те да су сви болнички капацитети пуни, уз подсјећање да су у ковид систем ушле и двије бање, Селтерс и Ковиљача.

“Била би катастрофа ако бисмо и ортопедију (Бањицу) поново претворимо у ковид болницу”, рекао је Вучић и додао да би, ако се то догоди, значило да нема више мјеста за смјештај пацијената.

У том смислу истакао је значај изградње две ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, које ће доприњети са 1.000 до 1.500 мјеста, са 400 мјеста на интензивоној нези.

“Али, на овакве бројеве немогуће је све људе сместити”, упозорио је предсједник.

Истакао је да не може, а да не буде забринут, ако људи не желе да носе маске и да држе дистанцу, апелујући на грађане да поштују мјере.

“Ту вас мало хвата паника, како ћете да дочекате сутрашњи дан, какви ће изазови да вас сачекају”, додао је Вучић.

Вучић: До краја године 500.000 до милион вакцина

Предсједник Србије Александар Вучић обећао је вечерас да ће држава дати све од себе да покуша да, до краја године, набави не 10.000 или 30.000 вакцина, већ пола милиона до милион.

“Не могу да гарантујем још, али обећавам да ће бити значајна количина а не само нека мања количина. То је питање сата И дана. Тиме желимо да смањимо притисак на болнице, да здравствене раднике обезбедимо. Небитно је одакле је вакцина, само да их наше власти дозволе”, нагласио је Вучић у “Ћирилици” на ТВ Хепи.

Замолио је здравствене власти да цио свијет обиграју и пробају да нађу врло добру вакцину, додајући да која год да се узме, увјерен је, да су све врхунске.

Подсјетио је да је најприје Фајзер објавио да је њихова вакцина за 90 одсто дјелотворна, па су Руси саопштили да је њихова 92 одсто дјелотворна и сада Модерна са 94,2 одсто, уз напомену да њихова не мора да се држи под посебним условима.

“За Србију вакцина није политика, већ живот наших људи и еконимије, пре свега младих”, поручио је он.

Указао је да људи у савременом свијету не могу да буду стопроцентно дисциплиновани, колико год да се моле.

Вучић је рекао да је битно да се вакцина добије што прије, јер сваки дан раније када се добије спасава се на десетине живота.

„То ће да спашава нашу економију, хиљаде људи ће остати на свом послу, ако добијемо раније вакцину. Спасавамо младе људе, јесу стари најугроженији, али младима одузимамо. Одузимамо им живот, не својом кривицом. Верујем да је то нешто што морамо да будемо мотивисани да што пре увеземо вакцину”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана