Вучић у Рашки: Нападну ли наш народ неће бити "крени, стани и склони се и повуци"

Танјуг
Вучић у Рашки: Нападну ли наш народ неће бити "крени, стани и склони се и повуци"

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са КиМ, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ и навео да је за Србе на КиМ издвојена додатна помоћ од 28 милиона евра, која ће одмах бити на располагању.

Он је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбједносносј ситуацији на цијелом КиМ и, у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.

Како је рекао, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опоредјељено и та ће средства одмах бити на располагању.

Наша политика мора да буде политика мира и покушаја нормализације односа.

Предсједник је изјавио да је политика Србије политика мира и покушаја нормализације односа са Албанцима, иако они то не желе.

Предсједник је рекао да не разуме зашто Приштина напада Србе и запитао се "ко нормалан то ради".

Он је током разговора са Србима са КиМ у Рашки рекао да зна да има много "усијаних глава" које разговор не виде као рјешење, али и да је то једино рјешење.
 
"Ја ово лудило у Приштини не разумем, зашто то раде. Ајде да гледамо то из њиховог угла, па они нападају своје грађане, грађане своје државе. Ко то нормалан ради", запитао се Вучић. 

Ако нападну наш народ неће бити крени, стани...

Вучић је поручио данас да неће дозволити протеривање и напад на српски народ на Косову и Метохији, али и да не жели да дође до сукоба и да је важно сачувати мир.

"Када вам то кажем говорим са пуном одговорношћу и не хитам у сукобе због аплауза, већ да никада до тога не дође. Нападну ли наш народ неће бити 'крени, стани и склони се и повуци'. Да знају сви, ја нисам ни Милошевић, ни Тадић, ни Коштуница. До тада вас молим безброј пута да будемо стрпљиви и трпељиви, и да чувамо мир јер мир је ваш и наш интерес", истакао је Вучић у Рашки у разгвору са представницима Срба са Косова и Метохије.

Вучић је позвао на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донијеле.

"Знам да сте донели одлуку да не излазите на изборе. Позивам све на КиМ да буду јединствени. Позив свима да онако како донесете одлуку да се сви понашају и поштују", рекао је Вучић у Рашки, на састанку са представницима Срба са КиМ.
 
Он је додао да локални избори у четири општине на сјеверу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично примјетио да је то "ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану".

Једини циљ Приштине провокације како би нас увели у рат са НАТО

Председник је, на састанку са Србима са КиМ, изјавио да је једини циљ Приштине да испровоцирају Србе како би себе представили као жртве и "Зеленског" и увукли Србију у сукоб са НАТО.

"Једини њихов циљ је да се изврши што више и што снажније провокације да би могли себе да представе као некаквог угроженог Зенског и да нас уведу у сукоб са НАТО, а онда они да ослобдађу цео свет од, како кажу, руских слугу. То је цео смисао свега што раде", рекао је Вучић.

Такође, истакао је да ми можемо само на себе да се ослонимо. 

Курти инсистира на изборима на сјеверу да не би формирао ЗСО

Вучић каже да премијер привремених приштинских инсиституција Аљбин Курти инсистира да се одрже избори на северу КиМ како би градоначелници, а на којима ће, како је рекао, учествовати Куртијева и Тачијева странка, били из тих партија, те да онда кажу да те општине на северу не желе да буду део Асоцијације српских општина.

Вучић је казао и да на тај начин Курти, који не жели да формира ЗСО, жели да купи додатно време.

"Оно што људи у Србији треба да знају да смо видели код људи са КиМ да су и забринути и уплашени, а наши људи су све само не кукавице. Ми смо се до сада трудили увек и у сваком тренутку да покажемо добру вољу и да сацувамо мир и тиме да осигурамо безбедност за наса народ", рекао је Вучић.

Хоће да отерају најхрабрије са КиМ, да не би могли да наиђу на отпор

Вучић је изјавио данас у Рашки, у разговору са Србима са КиМ, да Приштина свакодневно има хиперпродукцију провокација и да само то ради, а једна од њих је и постављање база на сјеверу КиМ.

"Само зато што желе да наставе са провокацијама, не бисмо ли што пре ушли у сукоб када они мисле да то њима одговара", рекао је Вучић.

Он је додао да се Приштина застрашује Србе и да јури на најхрабрије момке да не би могли ноћу да се појаве и покажу да се не плаше никога.

Шпанија ће врло чврсто да држи свој курс према КиМ

Предсједник је рекао да је данас имао добар разговор са шпанским министром спољних послова Хосеом Мануелом Албаресом и да ће Шпанија свој курс врло чврсто држати, као и до сада.

"Хвала им на свакој врсти помоћи", рекао је Вучић током разговора са Србима са КиМ у Рашки.

Он је додао да је на нама да наставимо разговоре у Бриселу и остваримо нормализацију односа са Албанцима. 

Приједлог Влади, узвратићемо ако наставе да крше споразум о таблицама
Вучић је изјавио да ће, уз њихову сагласност, бити предложено Влади да донесе закључке по питању кршења споразума о регистарским таблицама и најавио да ће, ако Приштина настави да онемогућава слободу кретања Срба на КиМ, и Београд предузимати на арбитраран начин мјере према оним који имају РКС таблице.

Вучић је прочитао приједлог који ће бити упућен Влади Србије.

"Да се тражи хитна рекација и ЕУ, и других органа и институција у свету како би привремене институције у Приштини моментално прекинуле кршење споразума о регистатским таблицама и омогућиле потпуно и ничим ометану слободу кретања Србима чија возила користе легалне и легитимне таблице Републике Србије. И ништа не тражимо више него да Приштина поступи по споразумима из дијалога, али и свим другим релевантним међународно правним документима", навео је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана