Вучић: Темељно се ради на притиску на српски народ на КиМ

Танјуг
Вучић: Темељно се ради на притиску на српски народ на КиМ

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да неко темељно ради на притиску на српски народ на Косову и Метохији, да смишља акције, али да је кључно шта Србија може да уради.

Он је за ТВ Хепи рекао да је то изузетно тешко, поготово јер је динар једина легална валута, а да такозвано Косово не може да добије дозволу за коришћење евра.

-Црна Гора може, јер има дозволу преко Немачке. Косово нема ништа, колико је у Црној Гори евро легалан, толико у Приштини није - рекао је Вучић и појаснио да је за запад тзв. Косово независна држава и да сматрају да могу да раде шта хоће.

Он је рекао и да је „дошао у посјед онога што су две службе припремиле и да у том извештају пише да је Србија проблем јер не признаје КиМ, јер је толерантна према (предсједнику Републике Српске Милораду Додику, јер је полигон са ког се руски медији обраћају“.

-Кажу у извештају и морамо да се изборимо против тога, не бисмо ли урушили поверење народа у Вучића и да обавимо своје интересе. Треба да се позивамо на невладине организације - рекао је Вучић.

Сматра да је ситуација споља, али и у земљи када је ријеч о опозицији, таква да је све усмјерено ка рушењу позиције Србије на КиМ.

-На крају, оно што нисам сигуран и оно што мислим да је добро и што морамо да будемо захвални и Европљанима и Американцима, то је да они у овом тренутку не желе нестабилност. А Куртију се жури из много разлога. Он има једног саветника о којем сам сигуран да ће бити више речи наредних дана, из Велике Британије, Немца по презимену, чија је породица тешко страдала на Косову и који га води ка многим од тих решења - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је, ипак, све то мање-више ништа, у односу на подршку која постоји у одређеним земљама, по принципу "ти гурај напред, ми ћемо као да те критикујемо, причаћемо о санкцијама, а суштинских санкција неће да буде".

-Међутим, Американци морам да признам да су били нешто више фер од Европљана, а да ли ће тако бити у даљем току ове приче или не, то ћемо да видимо - рекао је Вучић.

Не вjерујем да ће одобрити сједницу

Александар Вучић изјавио је да наредних дана очекује одговор у вези са захтјевом који је Србија упутила о хитном одржавању сједнице СБ УН, која је тражена због отвореног етничког чишћења на Косову и Метохији.

-Не верујем да ће је одобрити - рекао је предсједник  Србије и подсјетио да је од 15 чланица СБ УН девет признало независност Косова, а да је за одобравање сједнице потребна сагласност девет чланица.

Вучић је нагласио да наставља да пише писма, да је написао већ 15, челницима најутицајнијих земаља ЕУ, САД, Велике Британије, Кине, Русије и да су то персонализована писма.

-Увек мислите да људи знају, наше је да их упознамо да покушамо да кажемо да желимо мир и стабилност, да не желимо ратове, да их нисмо направили – истакао је. Додао је да је на КиМ на терену на дјелу најподмуклије етничко чишћење, када људима живот чините неодрживим и несносним. "

-То је оно што се дешава - рекао је Вучић и подсјетио да је 12 одсто Срба напустило КиМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана