Вучић: Све важније мјесто Србије у свјетској ауто-индустрији

Срна
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је приликом посјете радовима на изградњи нове фабрике кинеског произвођача ауто-дијелова "Минт јунајтед алој-тек Јуроп" у Шапцу да Србија у свјетској подјели посла заузима све важније мјесто у аутомобилској индустрији.

Вучић је истакао да овај кинески произвођач ауто-дијелова има важну улогу у ланцу набавке за највеће европске и свјетске произвођаче аутомобила, а у Шапцу ће радити алуминијумске дијелове за кров, врата, као и друге дијелове од ливеног алуминијума.

"Све ће се извозити. Ми смо постали седиште, рекао бих, светске аутомобилске индустрије, јер где год да кренете и кад отворите хаубу у Дајмлеру, Бе-Ем-Веу", "Фолксвагену" или било којем аутомобилу, видећете много делова на којима пише мејд ин Србија`", рекао је Вучић.

Он је захвалио кинеским инвеститорима и истакао да је веома важно за Србију што се у њој у оваквим тренуцима отварају фабрике и земља може да развија, те напоменуо да ће у фабрици у Шапцу радити 800 људи. Вучић је саопштио и да је од кинеских партнера добио информацију да жељезара "Смедерево", за коју се кокс набавља у Украјини, неће престати са радом. Фабрика у Шапцу ће почети са радом у августу и запошљаваће 800 људи, а кинески инвеститор планира у наредне двије до три године проширење капацитета.

Вучић ће након посјете Шапцу присуствовати свечаном отварању кинеске компаније "Минт аутомотив" у Лозници. Фабрике у Шапцу и Лозници дио су Минт групације са сједиштем у Кини, која се првенствено бави пројектовањем, производњом и продајом опреме, декоративних дијелова и дијелова каросерије за аутомобиле. Камен темељац за фабрику "Минт аутомотив" у Лозници положен је у априлу 2019. године у којој би, како је тада најављено требало да буде запослено 1.000 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана