Вучић: Став је да нема независног Косова ни чланства у УН

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је са европским званичницима у Бриселу данас разговарано о свим кључним темама и да је Србија јасно рекла да жели да се примијене сви потписани споразуми, као и да не може прихватити чланство Косова у УН нити независност самопроглашеног Косова.

”Ми смо спремни за формирање Заједнице српских општина, у складу са предлозима које смо добили”, навео је Вучић и додао да је питање спровођења онога што је потписано и у међувремену договорено.

Вучић је додао да је папир који је Србија примила 21. октобра добра основа за наставак преговора.

Он је поручио да Србија жели мир у региону и да ће наставити да се понаша одговорно, те да је неопходно да се постигне напредак, а да ће свима у Европи бити јасно ко кочи напредак.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се папир који је Београд примио 21. октобра односи на формирање Заједнице српских општина.

“Не могу да причам о детаљима, нигде ниједан детаљ није процурео. Такав је био договор”, рекао је Вучић и додао Србија зна шта су њене обавезе из 2013. године.

Вучић је нагласио да је ситуација изузетно тешка и да не мисли да ће бити лакша, те да Србија може да буде поносна што чува међународно право.

На питање да ли се због чврстог става Србије могу очекивати санкције, Вучић је рекао да нико од саговорника није спомињао санкције Србији, нити је он икада рекао да траба увести санкције Приштини или Сарајеву.

“Када се говори о санкцијама, улазите у лошу атмосферу из које не можете да изађете”, додао је Вучић.

Вучић и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти позвани су да дођу данас у Брисел на серију појединачних састанка са појединим лидерима ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана