Вучић: Србија окренута будућности, упркос селективној правди Хашког трибунала

Срна
Вучић: Србија окренута будућности, упркос селективној правди Хашког трибунала

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању Савјету безбједности УН да је Србија окренута будућности, а не прошлости, упркос селективној правди Хашког трибунала.

“Имам једну поруку за све Србе: Главе горе, ни Србија, ни српски народ нису осуђени ни за шта, на нама је да радимо још марљивије и отварамо фабрике”, поручио је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија једина земља која је осудила све злочине, укључујући и онај у Сребреници, док ниједна земља која је била укључена у рат то није урадила, односно није суђено припадницима других народа, упркос међународним правним нормама.

“Покушаћу пластично да вам покажем како је кројена међународна правда. Срби су осуђени на укупно 1.138 година затвора, на осам доживотних казни. У исто време Хашки суд није осудио ниједног Хрвата за злочине”, рекао је Вучић.

Он истиче да су тужиоци намјерно одабрали Анту Готовину, Насера Орића и Рамуша Харадинаја, и по истом обрасцу су осуђени, изузев Харадинаја, али су другостепено мистериозним одлукама ослобођени, док су се сви свједоци против Харадинаја убили или су убијени.

Вучић истиче да ће Срби показати одговорност и да ће се борити за мир и стабилност у региону, и позвао је механизам да поштује Србију и међународно право, а не да криминализује Србију.

Предсједник је рекао да Србија озбиљно схвата своју сарадњу са механизмом и да је Виши суд у Београду донио одлуку да њихово изручење није сагласно са међународним правом.

Он је подсјетио да је Република Србија трибуналу изручила све особе које су биле оптужене. “Такође смо дали велики број сведока и опширну документацију. Тринаест случајева је пребачено у БиХ, два Хрватској, само један Србији”, навео је, између осталог, Вучић.

Вучић је истакао жељу Србије да преузме све обавезе за одслужење казни својих грађана, уз мониторинг спровођења.

“Србија је више пута покретала питање служења казни у Србији, али се то није десило још увек. Природно је да Србија жели да њени држављани служе казну у Србији”, рекао је Вучић.

Вучић је на сједници Савјета безбједности УН запитао зашто нико од Хрвата и Бошњака није осуђен за злочине, иако су многи почињени током рата.

“То је нешто што показује двоструке стандарде. На самом крају, ми ћемо наставити да сарађујемо са механизмом, али молим вас да нађете нека права решења, да нас не понижавате него да сарађујете са нама. Да остваримо један партнерски однос на корист свих нас”, нагласио је Вучић.

Након обраћања амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја на сједници Савјета, Вучић је рекао да је од српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика примио писмо у којем се наводи да не постоји сагласност у Предсједништву БиХ за иступ Алкалаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана