Вучић: Србија регионална тенковска сила

СРНА
Вучић: Србија регионална тенковска сила

БЕОГРАД- Предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Србије Александру Вучићу данас су у Београду представљени наоружање и војна опрема Војске Србије.

На платоу на Топчидеру Вучић је Додику посебно скренуо пажњу на тенк "лазар" домаће производње, рекавши да је Србија регионална тенковска сила и да ће у наредном периоду "уложити велика средства у огромно и страховито наоружање".

Додик је овом приликом истакао значај домаће производње.

Вучић је рекао да је Србија озбиљна земља која има озбиљну војску.

"Наручили смо 80 `лазара три`, 112 `милоша`, за комшијама у региону заостајали смо у точкашима, али то више није случај", рекао је Вучић приликом обиласка и додао да за најдаље двије године долази више од 500 нових оруђа из домаће производње.

Очекују, како је навео, да из Русије треба да стигне важан систем за електронско ометање, те да ће и то, као и све дио онога чим Војска Србије располаже бити представљено на приказу поводом Дана државности Србије у Нишу и осталим градовима Србије.

С обзиром на то да нова опрема захтијева и ново људство, Вучић је рекао да ће бити оформљена јединица која ће управљати систем који стигне из Русије.

"Грађани ће моћи да виде где иду њихове паре", рекао је Вучић и нагласио да ће Србија морати да се убрза у наоружавању, да унаприједи своју војну индустрију, те да ради на попуњавању јединица иако, како је рекао, има већи број војника него претходних година.

Осврнувши се на састанак са највишим војним руководством одржан у Дому Гарде, којем је присуствовао и предсједник Српске, Вучић је рекао да је то најважнији састанак у вези с Војском Србије у току године на којем се разматрају планови и за наредну годину.

Он је рекао да је на састанку у Дому Гарде добио увјерљиву аргументацију за враћање војног рока.

"До 1. маја морају да ми доставе све војне предлоге. Тада ћемо сви сести и донети коначну одлуку", рекао је Вучић и додао да је годишња анализа показала велики напрадак Војске Србије.

Према његовим ријечима, Србија се спрема да сачува своју земљу јер у данашњим условима, када држава нема довољно снажну војску, неће имати ни земљу нити ће ње бити.

Вучић је рекао да су захтјеви за муницију из Србије, за оруђе и оружје такви да о томе не може да говори, али је навео да ће сада поново обуставити извоз да би попунили домаће резерве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана