Вучић: Србија неће бити паркинг за мигранте

Агенције
Foto: Архива

БУДИМПЕШТА- Предсједник Србије Александар Вучић борави у Будимпешти, гдје учествује на трилатералном самиту Мађарске, Србије и Аустрије, одакле се обратио новинарима.

Предсједник Србије са Орбаном и Нехамером разговара о мигрантској кризи, а тема о којој Нехамер разговара са мађарским колегом и Вучићем јесте заједничка акција против организованог криминала и кријумчарења.

"Желим да изразим захвалност нашем домаћину Орбану на гостопримству, јер увек има довољно храбрости да покрене важна регионална питања", рекао је Вучић.

"Данас смо разговарали о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо. И енергетика и финансијска ситуација... Сви смо притиснути. Знамо сви колико ће тешко бити премостити јесен, зиму, а богами и пролеће. Мислим да ће још гора бити следећа зима", навео је Вучић.

"Србија ће се до краја године значајно ускладити са визном политиком УН".

Како каже, Србија је специфичан случај, јер имамо раст доласка избјеглица, који не само да долазе из Израела, Пакистана и осталих земаља, већ и из Русије и Украјине.

"То је не мали терет, за једну малу земљу. Причали смо о миграцијама, и желим да обавестим све да ће се Србија до краја године ускладити са визном политиком Европске Уније. Србија неће моћи да се користи као долазна земља...Људи у Београду не знају са колико проблема се суочава наша полиција, и сада смо решили да заједничким радом помогнемо и Аустрији и Мађарској и Србији", додао је Вучић.

Он је рекао да ће већ за неколико дана, 7. октобра, у Београду бити потписан споразум, а потом и направљен акциони план.

"Ситуација је много тежа"

"Србија ће бити одговорна и озбиљна, и то ћемо успети да учинимо. Данас смо, говорећи о свим темама добро разумели и једне и друге. Ту смо да се помажемо. Биће проблема са храном, неке земље ће бити на ивици гласи, и мораћемо да обезбеђујемо подршку једни другима", каже председник Србије.

"Људи не осећају кризу као ми у државном апарату. Ситуација је грозна. Трошимо све паре, трошимо све што смо добро урадили у претходних 10 година".

"Србија не жели да буде паркинг за мигранте и зато ћемо увек поштовати међународно прави и разумети проблеме људи који су у тешкој ситуацији, али ћемо сачувати безбедност."

"Ситуација је много тежа него што људи мисле. Људи нису навикли на размере овакве кризе. Ми је осећамо у финансијама, и та ситуација је грозна. И шта год да вам неко каже, да је другачије, знајте да лаже. Ми сада имамо преко 3 милијарде трговинске размене са Аустријом. Променили смо земљу", додао је Вучић.

Како је објаснио, ситуација је грозна, и биће још гора, али је лакше када имамо пријатеље да се помажемо.

"Није питање хоћемо ли имати гаса. Шта ћемо са компанијама? Оне неће моћи да издрже, затвараће се молови, јер не могу д аплате енергију. Ми не можемо да се меримо са Немцима, они компанијама могу да достављају паре, а шта ми да радимо? Одакле да дајемо? Сви смо у грозној ситуацији... Да кажу да је мир сутра, ја бих скакао до плафона", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана