Вучић: Србија ће увек бити уз народ на КиМ, никада неће дозволити његов прогон

Танјуг
Вучић: Србија ће увек бити уз народ на КиМ, никада неће дозволити његов прогон

БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија увијек бити уз свој народ на Косову и Метохији и да никада неће дозволити његов прогон, али да "увек и у сваком тренутку треба да поступамо најмудрије и најпаметније".

-Наша земља не сме да буде под ударом санкција. Може да буде уколико су потпуно измишљене и неоправдане, али да ми учинимо нешто, да томе допринесемо, не смемо ни на који начин. Морамо да чувамо целу Србију и њен напредак - поручио је Вучић, гостујући на РТС-у.

Говорећи о припадницима косовске полиције који су јуче ухапшени, рекао је да је могуће да они стварно нису знали гдје се налазе, али и да је могуће да су имали неке озбиљније планове.

-Могуће је да су имали неке озбиљније планове, јер смо нашли неке спискове Срба. То је оно о чему сам ја говорио, да су они имали одређене информације и да су неке људе чекали, да ли због ликвидације или потенцијалног хапшења, потпуно је свеједно. Апсолутно је непримерено - рекао је предсједник Србије.

Навео је да када неко упадне са таквим оружјем на територију коју контролишу ваше оружане снаге, тај чин прије свега морате да посматрате као терористички акт.

-Они за терористички акт оптужују Србе када их једним каменом гађају, а не када вам упадну са аутоматским пушкама и пиштољима - рекао је Вучић.

Додао је да су припадници косовске полиције савладани без иједног испаљеног метка, као и да се српска страна понашала одговорно и озбиљно, "онако како се једна суверена држава понаша".

Вучић је рекао да ухапшени косовски специјалци нису малтретирани нити пребијени и истакао да српске јединице нису пришле ни милиметар административној линији, што, како је нагласио, „говори да неко жели да изазове сукобе по сваку цену“.             

-Сада тамо с њима раде полиција и тужиоци. То је њихов посао. Не можете ви да упадате с таквим наоружањем на територију суверене земље. Спроводи се истрага - рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија спремна да пружи "све податке и све доказе".

-Да знате разлику између државе и квази-државе, а ми смо озбиљна држава. Ови људи нити су пребијани, нити су малтретирани, нити унакажени, а то се дешава Србима које ухапси Куртијева полиција - истакао је Вучић.

Он је нагласио да је српска војска стационирана највећим дијелом у рејону мјеста Рудница, која је 5,1 километар ваздушном линијом удаљена од тачке где су косовски специјалци ухапшени, али да је потребно 19,8 километара до тамо, јер мора да се иде  преко Рашке због Ибра, који сече Гњилицу и Рудницу.

-Наша војка суштински је била удаљена 20 километара од места где се то догодило. Толико о глупостима које прича (премијер привремених институција у Приштини Аљбин) Курти да је наша војска учествовала. Кфору је то лако да провери и свакоме је то лако да види - нагласио је Вучић.

Поручио је да „предстоји тешка борба и тешко време, али да сав тај терор треба издржати и сачувати мир и сигурност“, те да народ мора да буде уједињен и јединствен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана