Вучић: Срби у БиХ су у тешкој ситуацији

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Ситуација у којој се налази српски народ у БиХ тешка и забрињавајућа због притисака и санкција руководству Републике Српске и њеним представницима у органима БиХ, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је указао да је стање тешко и на Косову и Метохији због свакодневних напада на Србе и забране трговине између централне Србије и Косова, која траје два мјесеца.

„Имамо и покушај (премијера самопроглашеног Косова Аљбина) Куртија да узбуњује Албанце у Северној Македонији и на југу Србије, уз непримерено ћутање, боље рећи прећутну подршку дела међународне заједнице за његове потезе“, рекао је Вучић за Телевизију „Пинк“.

Он је оцијенио да је недавна Куртијева посјета Тетову скандал над скандалима.

„Тамо је промовисана ' велика Албанија' , чији су симболи показивани, а Курти је представљен као премијер Тетова и свих Албанаца. Поред тога, Куртијев идол и ментор Адем Демаћи добио је улицу“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је све то забрињавајуће, баш као и то што је власт у Приштини под своје узела и албанске политичаре са југа Србије Шаипа Камберија и Рагмија Мустафу, кога су поставили за савјетника Куртијевог замјеника.

„Када погледате Куртија и његову идеологију, све ће вам бити јасно. Знате ли колико би нас Курти пута напао на сваком делу територије да наша војска није најјача у региону, што показују и последња истраживања. Не би он нападао само Србију, него и Северну Македонију и Црну Гору, а питање је шта би било са Албанијом“, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија, упркос свему, бира да чува мир и због тога иде на компромисе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана