Вучић: СПЦ је једина канонски призната црква у Црној Гори

Срна
Вучић: СПЦ је једина канонски призната црква у Црној Гори

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је поводом доношења закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори да нема право да се директно мијеша у нешто што се догађа у другој земљи, нагласивши да је Српска православна црква /СПЦ/ једина канонски призната црква у тој држави.

Вучић је навео да је на најбољи могући и људски начин пришао предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу и изнио му своје бриге поводом тог закона, нагласивши да Ђукановић то посматра другачије.

"Наш поглед на закон је другачији, али то се дешава у земљи у којој је он председник", рекао је Вучић новинарима у Врднику, преносе београдски медији.

Предсједник Србије је истакао да мора да води рачуна о томе да поштује права друге државе, али, с друге стране, и да покаже увијек бригу према опстанку српског народа и СПЦ.

Вучић је указао да су неки намјерно жељели да погрешно протумаче изјаву којом је изнио виђења тог питања из два угла.

"Говорио сам да су Дедеић и жЦрногорска православна цркваж као невладина организација формирани прије 2006. године и да је јасно да је једина канонски призната СПЦ. Покушавали су то да злоупотребе", упозорио је Вучић.

Он је у том контексту навео да неће да одговара владики црногорско-приморском Амфилохију јер, како је рекао, не жели додатно да дијели српски народ у Црној Гори.

"Могао бих, међутим, штошта да кажем о резултатима у Црној Гори и на Космету и о митрополиту Амфилохију и онима које је он подржавао. За време оних које владика Амфилохије хвали почињен је погром на Космету над српским народом. Под њима је проглашена независност лажне државе Косово", указао је Вучић.

Он је навео да је са друге стране данашња политика Београда довела до тога да је 17 земаља повукло признање Космета и да данашњи Београд води политику поштовања према Црној Гори, док је она раније "одвела Црну Гору".

"Увредама на увреде да одговарам нећу", рекао је предсједник Србије поводом изјаве владике Амфилохија да је "Вучић говорећи о жЦрногорској православној црквиж показао да је незналица".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана