Вучић: Снажно против замрзнутог конфликта

Танјуг
Вучић: Снажно против замрзнутог конфликта

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је, због обновљеног сукоба на Кавказу, снажније него икада против одржавања замрзнутог конфликта било гдје на Балкану, укључујући и у Србији.

Обраћајући се на састанку са представницима Националног конвента о ЕУ о теми спољне политике и дијалога Београда и Приштине, Вучић је истакао да ће дати све од себе да се приближи компромисном рјешењу са Албанцима, иако се никада даље од тога није било, али најмање захваљујући српској кривици.

"Замрзнуте конфликте не смемо оставити нашој деци, морамо покушати да их решимо, јер ће се догодити само једног јутра да почне рат као на Кавказу, зато ми морамо то да покушамо да решимо и зато су за нас од пресудног значаја регионалне иницијативе", истакао је Вучић.

Он је навео да су неки са стране увијек користили сукобе на западном Балкану када је требало да нападну неку од земаља региона, те указао да због тога у региону треба да покушају да говоре о значајном дијелу питања јединственим гласом и да је сигуран да ће се у томе успјети.

"Од пресудног значаја је да покушавамо да направимо компромис са Албанцима и не допринесемо ни на који начин разбуктавању било којих страсти у БиХ", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација у свијету веома комплексна, те да се Србија, која је на раскрсници путева са проблемима територијалног интегритета, налази у посебно тешкој ситуацији. "Желимо да очувамо мир и стабилност по сваку цену. Али своју земљу, уколико буде нападнута, морате да браните", поручио је Вучић.

Он је навео да случај сукоба Јерменије и Азербејџана показује колико су опасни замрзнути конфликти, те да је он зато снажније него икада против одржавања замрзнутог конфликта на територији Србије /и Косова и Метохије/.

Он је навео да ће Србија наставити да буде на европском путу и да вјерује да ће и нова влада Србије изразити те тежње.

Што се тиче дијалога са Приштином, Вучић је навео да су услови врло тешки, те да се из ЕУ чују само благи тонови на изјаве из Приштине да је питање Заједнице српских општина /ЗСО/ завршено.

"На двоструке аршине морамо да се навикнемо, они који су стварали независно Косово и љуљали га, сад што год то непослушно дете да учини, они ће бити на његовој страни. Зато ми морамо да чувамо своје итнересе, да сачувамо свој народ на Космету, око 95.000 је Срба на Косову у овом тренутку", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана