Вучић: Снабдијевају Косово оружјем супротно резолуцији 1244

Танјуг
Вучић: Снабдијевају Косово оружјем супротно резолуцији 1244

БЕОГРАД - Предсједник Србије Алекандар Вучић рекао је да у формирању војске на Косову и Метохији учествују многе земље - од Турске, преко САД, Велике Британије и многих других, али да ће „Србија упркос свим пријетњама и провокацијама сачувати мир и стабилност“.

Вучић је додао и да је за очување мира, неопходно јединство свих грађана земље.

Оцијенио је да земље које снабдијевају Косово оружјем, раде управо супротно свему ономе што је у Повељи Уједињених нација и резолуцији 1244.

-Само немојте да причате о поретку Уједињених нација и у правном акту Уједињених нација - поручио је Вучић за ТВ Прву.

Он је тако одговорио на наводе из Приштине да он припрема војну агресију на Балкан баш као Русија на Украјину, као и на коментаре да се на Косову формира војска уз помоћ НАТО, али да Алијанса о томе нерадо говори.

-Они то правдају тиме да је од 1998. године Косово суверена и независна држава и у складу са тим шаљу оружје и снабдевају ту територију - казао је Вучић.

На питање да прокоментарише то што се у Савјету безбједности говорило да он припрема агресију на КиМ, Вучић рекао да је то дио наратива на који Србија мора да се навикне, иако је лаж.

-Србија је слободарска земља и има руководство које самостално доноси одлуке и које је независно од свих центара моћи - казао је предсједник Србије.

Истакао је да ће „наставити да држи до образа српског народа“ и да „настоји да сачува национални понос и идентитет“.

Свијету пријете  кризе и смјене влада

Свијету пријети дуготрајни сукоб, ужасне кризе, смјене влада и нестабилност свуда, оцијенио је Александар Вучић посљедице које ће на глобалном нивоу изазвати сукоб у Украјини те да ће проћи доста времена док до преговора не дође.

-Украјинци добијају модерније и напредније технолошко оруђе и оружје, не рачунајући хиперсоничне ракете где су Руси доминантнији, али у свему другом западна технологија је доминантнија - рекао је Вучић за ТВ Прва.

Сматра да ће то водити ка мучном и дуготрајном сукобу, све до тренутка када обе стране не схвате да морају да преговарају.

Истакао је да ће много воде протећи Дунавом и Савом док до преговора не дође.

-Све проблеме овог света ћемо имати до тада - поручио је Вучић и нагласио да он не жели да се мијеша и рјешава проблем у Украјини, већ да то треба да ураде они који су га правили.

Он је поручио да је његов задатак заједно са владом Србије да штити и чува Србију и истакао да су „и једна и друга страна и Руси, и Украјинци су наша браћа“ и да је велика трагедија да се два, нама блиска словенска народа, до истребљења туку.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана