Вучић: “Следеће године нам долазе Путин, Ђинпинг, Меркел и Џонсон”

Агенције
Вучић: “Следеће године нам долазе Путин, Ђинпинг, Меркел и Џонсон”

Београд - Александар Вучић истакао је вечерас потребу успостављања добрих односа са земљама ЕУ и најавио посјете свјетских лидера Србији за слиједећу годину.

Ипак, предсједник Србије Александар Вучић истакао је да “немамо баш тако одушевљену подршку унутар Европске уније” када је ријеч о малом-Шенгену.

“Није лако Европљанима да критикују четири слободе које су део саме ЕУ: слободу кретања људи, робе, услуга и капитала. Али, не воле ни да виде да Балканци сами одређују своју судбину. То су радили од успостављања првих облика модерне државности Србије, првих хатишерифа и Устава, до дана данашњег”, рекао је Вучић.

“Хоћемо да урадимо све реформе које су неопходне, и они хвале те економске реформе. Али, да ли сте сигурни да ако урадимо све што траже, и да постигнемо договор са Приштином да ће нас примити у Унију? Ја нисам”, рекао је председник Србије.
Вучић се осврнуо и на први круг предсједничких избора у Хрватској. “Ко год победи, честитаћемо”, истакао је.

“Релација Београд-Загреб мораће да се поправља у будућности, ко год победио”, рекао је предсједник Србије Александар Вучић у емисији “Став” на телевизији О2.

“Пратио сам изборе у Хрватској и нешто боље прогнозирао резултате. Био сам сигуран да ће Милановић бити први у првом кругу. Мада, мислим да је недостајало три дана кампање, па да Шкоро постане председник Хрватске”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије се осврнуо на досадашње посјете Хрватској. “Никада нису добили никога, осим мене, ко ће им рећи нешто из другачијег угла, не прелазећи границе пристојности”, истакао је.

Ово је и прво гостовање предсједника након повратка из Тиране.

“Шта год да кажемо мешамо се у унутрашњу политику”

Предсједник Србије прокоментарисао је доношење Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори и одвајање од СПЦ.

“Наши односи су врло комплексни”, рекао је Вучић.

“Да ли смо срећни због тога закона - наравно да нисмо, али нисмо ми надлежни за њихове законе. Ми смо у тешкој позицији, шта год да кажемо може да буде мешање у унутрашње ствари”, објаснио је предсједниик Србије.

“Ја сам на пристојан начин ту тему покренуо са господином Ђукановицем. Он има свој став, ја свој”

“Црногорска аутокефална црква и де факто и де јуре постоји и пре успостављања независности 2006. год, али не можете после сто година да кажете, сад ми имамо друга правила”, додао је предсједник.

“Уверен сам да ће Џонсон доћи у Србију”

Предсједник Србије нагласио је потребу успостављања добрих односа са земљама ЕУ пре свега, због “настојања Европе да буде сила и снага за себе и њеног неприхватања поделе на две велике силе”.

Вучић је нарочито истакао важност повезивања Србије и Велике Британије у будућности.

“Треба да наставимо свој европски пут и да са Великом Британијом направимо што пре билатерално партнертсво. Британија ће бити кључни амерички савезник, много израженији него што је то био до сад, и за нас је важно да покушамо да направимо сарадњу у будућности”, рекао је Вучић, додавши да је “реално” да премијер Борис Џонсон дође у Србију слиједеће године.

“Не могу да гарантујем, али готово сам уверен да ћу успети да замолим Бориса Џонсона да дође у Србију”, рекао је Вучић и нагласио да данас Србија има веће поштовање него што је имала до сад.

“Следеће године ће доћи кинески и руски председник. Уверен сам да ће до краја следеће године доћи и Џонсон. Макрон је дошао овог лета, гарантујем да ће Меркел следеће године доћи у Београд. Довели смо јапанског премијера, био нам је и председник Израела, као и представници неких моћних афричких земаља, који су посетили нашу Србију после много времена”, истакао је.

“Као Пит бул ћу да гризем да се не заборави афера о Јовањици”

“Људима је лакше да опсују некога него да га подрже”, рекао је Вућић.

Он је говорио о аферама које су уздрмале јавност.

“Нећу дати да се забораве лажи о Јовањици. Као Пит бул ћу да гризем до последњег дана, да људи виде да се лаж не исплати. Исто тако ми не пада на памет да тамо где постоје стварне афере а некога штитим.”, нагласио је предсједник Србије.

“Морају да се десе промене. Постоје људи који не залсужују ни моје поверење, ни поверење грађана Србије”, додао је Вучић.

“Одлука о докторату Синише Малог политичка”

Предсједник Србије Александар Вучић осврнуо се на “политичку одлуку” о аутентичности докторске дисертације министра финансија Синише Малог.

“Мали је стручан и добро ради свој посао. Међутим, ја сам рекао још пре три месеца да ће се ово догодити. Рекао сам му 'Синиша, кад те молим, да не би угрожавао странку или моју позицију, исцепај то и реци народу да ћеш да напишеш то поново'. Синиша то није хтео да прихвати. Рекао је само 'ја сам се за то борио'. Схватио сам тада да је његова каријера била важнија од нашег заједништва”, истакао је, поновивши да министар одлично ради свој посао.

Вучић је истакао да је одлука о докторату Синише Малог била политичка, али да је, упркос тој чињеници, министар морао да скине податак о докторату из своје биографије, јер “институције морају да се поштују”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана