Вучић: Сједница СБ УН мала, али значајна побједа Србије

Танјуг
Вучић: Сједница СБ УН мала, али значајна побједа Србије

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је сједница Савjета безбједности УН о КиМ била мала, али значајна побједа Србије и да је важно што је сједница била отворена, јер је Србија могла да изнесе своје аргументе и чињенице.

-Добили смо отворену седницу, на којој су могли да се чују наши аргументи који нису били без стварног садржаја, који нису били без чињеница, а које многи безброј пута нису ни желели да чују. То је, чини ми се, нешто важно што смо добили - рекао је Вучић након хитне сједнице СБ УН одговарајући на питање новинара шта је Србија добила сједницом.

Он је поменуо и да је амерички представник на сједници рекао да СБ УН није мјесто за разговор о КиМ.

-Нажалост, захваљујући одлукама из 2010. године, ово место није било важно за одлучивање о КиМ. Ја сам срећан и захвалан и Американцима што смо на крају имали отворену седницу. Јер код њих се, иначе, увек само чује оно што Курти говори, а ову нашу аргументацију готово никада нису могли да чују - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је додао да се синоћ на СБ УН Србија борила, а не Александар Вучић.

-Знате, кад смо дошли овде, редовном линијом, из Србије, имао сам сат времена само да обавим неке припреме. У авиону сам се припремао за наступ. Читао, гледао, исправљао све, преводио - објаснио је Вучић.

Додао је да је поносан на Србију која смије да се понаша одговорно, озбиљно и која смије да чува свој слободарски дух и да у лице каже "попу поп, бобу боб", да чува своју земљу и да штити своју будућност.

-Наш народ треба да зна да ћемо се борити за њих као што ће се борити за истину. Увек и целог живота и о Бањској и у свему другом. И нећу да идемо оним лакшим путем који би свако изабрао, већ ако је потребно и тежим, али слободарским, српским путем - рекао је Вучић.

Нагласио јр да су се он и српски представници у СБ УН борили за своју земљу.

-Неки други су се борили против наше земље. Једино што могу на крају да кажем је да је ово једна мала, али значајна победа Србије - закључио је Вучић.

Додао је да је задовољан оним што је чуо на ванредној сједници Савјета безбједности УН и истакао да су поруке Србије биле садржајне и јасне, одговорне и озбиљне.

Навео је да ће тек изанализирати сједницу, али да мисли да на српској страни има седам од 15 земаља.

-По говору представника неких земаља рекао бих да смо у праву. Задовољан сам оним што сам чуо. Највише на страни Приштине су били Велика Британија и Швајцарска. Био сам изненађен коректним иступом Француза, изузетним иступом Алжира, Кине, Еквадора, Русије, Мозамбика... - навео је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да не постоје паралелне структуре на Косову и Метохији, јер све што Србија данас финансира представља дио предвиђене Заједнице српских општина.

- Решите нам Заједницу српских општина ЗСО, 11 година то стоји нетакнуто. Неће да помињу ЗСО, сви који штите Аљбина Куртија помињу Бањску, јер једино то могу да помену. Курти бјежи од ЗСО као ђаво од крста. Као и 2013. и 2015. године, за шта нам је (Борис) Писторијус рекао да има паралелних структура. Нема паралелених структура, зато што све што данас финансирамо је дио предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије. То сам покушао данас у два наврата да кажем - рекао је Вучић.

Нагласио је да није стигао све да каже на сједници што је желио.

- Не можете све да кажете, да стигнете. Хоћу само да кажем да смо уложили огромну енергију. Ризиковао сам своју каријеру, знам шта ће да ми раде после овога, рекао сам ствари које се некима не допадају, али то је мој посао. Да се борим за нашу Србију. Поносан сам на то што смо дали, све од себе смо дали. Да ли је резултат најбољи, не знам - истакао је Вучић.

Повезани текстови:

Вучић одговорио Куртију у СБ УН: Србија није ничија марионета већ независна и слободна земља


Почела ванредна сједница Савјета безбједности УН о Косову и Метохији

Русија директна: Приштина организовала "антисрпски терор"

Вучић на сједници СБ УН: Србима ускраћен нормалан живот на КиМ

САД: Позивамо Приштину да одложи спровођење одлуке о евру

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана