Вучић: Ситуација на Косову и Метохији изузетно тешка, али су Срби сачували мир

Срна
Вучић: Ситуација на Косову и Метохији изузетно тешка, али су Срби сачували мир

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији изузетно тешка, али да су Срби успјели да сачувају мир и стабилност.

Вучић је захвалио Србима са Косова и Метохије на одговорности и озбиљности.

“Мислим да ће на скупу у петак /у Београду/ највећи број људи процентуално бити са Косова и Метохије и желим да захвалим онима који су пешице кренули ка Београду, то су људи који воле своју Србију”, рекао је Вучић за РТС.

Он је додао да неће држати страначки говор већ да ће се обратити људима као предсједник свих грађана Србије.

Говорећи о евентуалним изборима, Вучић је рекао да су они реална опција, али да неће дати мандат никоме ко ће по налогу споља да образује некакве прелазне владе.

Поводом јучерашње изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да су блиски односи са Русијом неспојиви са европским путем, Вучић је рекао да Србија води самосталну политику и да је једина која није увела санкције Русији.

Реагујући на изјаву предсједника скупштине такозваног Косова Глаука Коњуфце и специјалног изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара о улози Приштине у формирању Заједнице српских општина, Вучић је рекао да амерички званичник мора да обнови градиво и види шта пише у Бриселском споразуму.

За одузимања нелегалног оружја у Србији је рекао да је до сада прикупљено 37.200 комада оружја и минско-експлозивних средстава, те захвалио на одговорности двојици људи који су данас предали веома велику количину оружја и експлозива, која потиче “очигледно са неког ратишта”.

Он је нагласио да ће након 8. јуна, када истиче рок за добровољну и анонимну предају наоружања без позивања на одговорност, за илегално посједовање оружја казне бити 15 година затвора.

Вучић: Борићу се да убице и помагачи добију максималне казне

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће тражити најтежу могућу казну за оне које су починили масовна убиства, као и за оне који су их наоружавали и помагали.

“Док сам председник борићу се да добију максималне казне. Ако то не учиним овога пута сами ћемо бити криви ако се то понови за 15 или 20 година”, рекао је Вучић, који је данас обишао и породице жртава масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје.

Он је за РТС рекао да је посјетио и Основну школу “Владислав Рибникар” у Београду у којој се 3. маја догодило масовно убиство, те се уписао у Књигу жалости и обишао мјесто злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана